Jönköpings första varmbadhus är inte det ”Varmbadhus” jag tänker på. (Se tidigare artikel i Jnytt). Nej, redan 1836 öppnades ett varmbadhus på Badhusgatan.  Det är dock ingen idé att ni letar efter denna gata, den är på grund av ändrade stadsplaner försvunnen för länge sedan. Grovt sett kan man säga att den låg i nordvästra hörnet av nuvarande Kålgårdsområdet, inte långt från Munksjön. Det var härifrån vattnet togs i en träledning och värmdes i en ångpanna. Det fanns ett hus med två rum, ett för damer och ett för herrar, varje rum försett med” ett laggat och målat badkar i trä”. Ingen 50 meters bassäng där inte! Denna inrättning bestod till 1872 under ett antal ägare.

Sedan fortsatte utvecklingen med bland annat Stora Hotellet som kom till 1862 och upplät mot ersättning en del av sin badverksamhet till allmänheten. En något udda badverksamhet var Jönköpings Skogsulls badanstalt belägen på Munksjöns västra strand vid Högskolans nybyggda idrottshall. Skogsull var ett finare namn på tallbarr och man utvann ett material till stoppning av möbler från ljust tallbarr. En biprodukt var då tallbarrsolja och den användes till tallbarrsbad - Sveriges första.'

Första kommunala badet 1906
Det första kommunala badhuset, med en inomhusbassäng invigdes den 12 juli 1906.Huset var, vi får säga var, eftersom det numera är raserat, ritat av stadsarkitekten i Jönköping, August Atterström. Han ritade också Helmershus, mycket sörjt av mig, Teaterhuset vid Hovrättstorget, Stugan och de fortfarande kvarstående Spårvagnshallarna.  Ett signum var ofta användandet av rött tegel med omfattningar och fält i puts. Tyvärr har många av hans alster försvunnit från vår gatubild.

Det 1906 färdigställda varmbadhuset hade en grund inomhusbassäng vars längd var 16 meter (se bild). Så förblir förhållandena till 1939, då man drastiskt bygger till huset och den högdel som fanns med en 25 metersbassäng och ett hopptorn färdigställs. Det är väl på detta sätt som vi minns ”Varmbadhuset”. Här har väl de flesta av oss tvagats, besiktigats och släppts ut i stora bassängen av strama ”badtanter”. Här har väl många av oss iakttagit JSLS simmarna, Junefeltarna och Rolf Friberg, när de på 50- och 60-talet firade stora triumfer i bassängen. Jimmy Hellström gladde oss med sina hopp från 5-meter innan han gick ett tragiskt öde till mötes den 15 januari 1962 och sköts på öppen gata.
Varmbadhuset blev i allt sämre skick och den 23 december 1990 stängs det för all framtid.

Källor:
Gudmundsgillets årsböcker
Visioner och Vardagskultur - Byggnadskonst i Jönköpings län.