Annons
Vidare till jnytt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Stadsbyggnadspriset – de vann: "Hedrande”

På torsdagen delades årets Stadsbyggnadspris ut. Och byggnationen av flerbostadshusen Hovslätts ängar kammade hem både det prestigefyllda priset och kategorin god arkitektur.

Priset har delats ut sedan 1994 och på torsdagen var det prisceremoni i kommunens sessionssal vid Juneporten.

Först delades diplom ut i klasserna god byggnadsvård, god arkitektur och god livsmiljö.

I kategorin god byggnadsvård prisades Per Jonsson och Sanna Holmgren Jonsson för deras renovering av enbostadshuset Villa Majsäter.

I god livsmiljö var det Johan och Lena Ihrman som prisades för renovering och tillbyggnad av enbostadshuset Bohult.

"Det känns hedrande"

Flerbostadshusen vid Hovslätts ängar, byggda av Pålssons Bygg i Huskvarna och ritad av Landströms Arkitekter utsågs som vinnare i god arkitektur. När det därefter var dags att meddela vilka av de tre segrarna som kammade hem Stadsbyggnadspriset var det återigen byggnationen av flerbostadshusen som lästes upp.

– Det känns bra, det känns hedrande. Det är många berömda företag och arkitekter som varit inblandade innan, säger Kjell Karlsson, vd på Huskvarnaföretaget Pålssons bygg som är totalentreprenör vid byggandet.

Ett bygge som varit ett stort projekt för företaget.

– Det var en jättesatsning för vårt lilla företag. Vi har normalt en omsättning på 70-80 miljoner, men vi köpte ett projekt för 500 miljoner. Det krävs lite tur med konjunkturer och dylikt, precis när vi marknadsförde projektet som hårdast hade vi en gynnsam konjunktur. Vi sålde 17 lägenheter första kvällen efter att vi hade haft en speciell visning för de som tecknat sig för en lägenhet.

Kjell Karlsson säger att han är mest nöjd med den höga hantverkarkunskap som utmärker byggnationen.

Jnytt-TV: Anders Samuelsson (C), stadsbyggnadsnämndens ordförande om att dela ut priset.