Annons
Vidare till jnytt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Vapengömman upp i hovrätten

Artikel 14 av 17
Vapenfynden i Taberg
Visa alla artiklar

En 32-årig man dömdes av tingsrätten till fem års fängelse för inblandning i vapengömman i Taberg förra sommaren. Nu ska fallet upp i hovrätten.

I slutet av maj dömdes en 32-årig man till fängelse i fem år av Jönköpings tingsrätt för synnerligen grovt vapenbrott efter att vapenfynd gjorts i Taberg i början av förra sommaren.

Allting uppdagades efter att två inbrottstjuvar hittat automatvapen, polisuniformer och peruker i en container på ett industriområde. Under hösten hittades fler vapendelar och ammunition i en väska på Bondberget i Jönköping.

Pågå i tre dagar

Både 32-åringen själv och kammaråklagare Petra Schöniger överklagade domen. Mannen, som kommer från Gislaved, är tidigare ostraffad och har hela tiden nekat till brott. Han medgav att han i praktiken hyrde containern men uppgav samtidigt att han inte disponerade containern när fynden gjordes. Han förnekar dessutom att han har koppling till den utomparlamentariska extremvänstern, vilket åklagaren hävdar.

Schöniger skrev i sin överklagan att hon i stora delar instämmer i tingsrättens bedömning men att det också finns vissa punkter som hon anses vara utredda men som tingsrätten inte tagit hänsyn till. Bland annat handlar det om beställningar av vapen och delar, utförande, att 32-åringen är gärningsmannen med mera.

Med start på torsdagen ska Göta hovrätt ta upp fallet. Rättegången väntas pågå under totalt tre dagar.

Straffskalan för synnerligen grovt vapenbrott är fängelse i lägst fyra år och högst sex år.

Läs även: