Annons
Vidare till jnytt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Vår kamp är inte er profit

På lördag är det dags för den årliga Prideparaden i Jönköping. En parad som en gång var till för uppmärksammandet av kampen för HBTQ+-personers rättigheter, men som idag har fallit offer för kommersialisering och regnbågskapitalism.

I år är det 50 år sedan Stonewallupproret i New York. En kväll som kom att gå till historien som startskottet för HBTQ+-personers rättighetskamp. Upproret sägs ha startats av transkvinnan Marsha P. Johnson som kastade ett glas i en spegel och skrek ”I’ve got my civil rights!”.

Året efter upproret arrangerade den bisexuella aktivisten Brenda Howard en marsch för att högtidlighålla minnet från upproret. Marschen blev till demonstrationer, som senare kom att mynna ut i de Prideparader som årligen fyller gator och torg över hela världen.

Det är ingen slump att det var en rasifierad, arbetarklass transkvinna som tros ha startat upproret. I kapitalismens samhälle står normer och könsstereotyper stadigt. Det är visserligen fint att se att företag över hela Sverige ger möjlighet till flera organisationer att erbjuda en Pridefestival runt om i landet. Men det är samtidigt viktigt att ha i åtanke, att om vindarna skulle blåsa åt ett HBTQ+-fientligt samhälle, så hade samma företag hållit sig på en armlängds avstånd.

I år kommer SSU Jönköpings län att gå i Pridetåget under parollen ”Vår kamp är inte er profit”. Under de senaste åren har Pride blivit ett tillfälle för företag och kommersiella aktörer att visa upp sig som HBTQ+-vänliga, för att det är ekonomiskt lönsamt.

Man säljer produkter med prideflaggor och skänker några kronor till välgörenhet för att visa att man är en del av kampen, men vad spelar det för roll när HBTQ+-personer varje dag måste kämpa för sin rätt till att få existera?

Det rörelsen behöver är inte välgörenhet. Det som behövs är politisk förändring.

Vi får aldrig glömma varför de som kämpade före oss började demonstrera. Det var inte för att storföretagen skulle kunna tjäna pengar på Prideflaggan. Det var för att alla ska ha rätt att vara den man är.

Kampen för HBTQ+-personers rättigheter handlar om viljan till politisk förändring, och inte om vinstmaximering. Rörelsen står handlingsförlamad utan tunga, normkritiska reformer.

Vi är övertygade om att vägen framåt är politisk kamp, och det innefattar också kamp mot kapitalet. Vår kamp är inte er profit.

Edvina Palmcrantz

Distriktsordförande SSU Jönköpings län

Ylvali Kjellberg

Ordförande SSU Jönköping

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel