Annons
Vidare till jnytt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Varningen: Ny ”dödstrend” sprids bland unga på sociala medier

En ny livsfarlig trend sprids bland unga på sociala medier. Nu varnar Giftinformationscentralen för trenden – som kan leda till döden.
– Sväljer man fem milliliter flytande kväve så blir det över tre liter gas i magsäcken. Då kan man själv räkna ut vad som kan hända, säger överläkaren Christin Edmark.

Trenden, som kallas för ”Dragon’s Breath”, går ut på att personer, framför allt ungdomar i tidiga tonåren, köper majsbollar fyllda med flytande kväve som man sedan stoppar i munnen.

Ungdomarna puffar därefter stötvis ut kvävgasen – samtidigt som de filmar det och lägger ut på sociala medier.

Efter allvarliga fall i Sverige varnar nu Giftinformationscentralen för den livsfarliga trenden.

– Vi vill varna ungdomar i tidiga tonåren som ser det här på sociala medier. Just nu är det framför allt på Tiktok, men det har också förekommit på Instagram. Det är även viktigt att deras föräldrar får reda på det här så de kan berätta det för sina barn, säger Christin Edmark, överläkare vid Giftinformationscentralen.

Christin Edmark berättar att trenden kan vara livshotande eftersom flytande kväve snabbt expanderar inne i kroppen, vilket kan göra att magsäcken sprängs. Andra konsekvenser kan vara syrebrist och frostskador i mun och svalg, i andningsvägar och mag- och tarmkanalen.

– Sväljer man fem milliliter flytande kväve så blir det över tre liter gas i magsäcken. Då kan man själv räkna ut vad som kan hända. Det är klart att det kan leda till döden, säger överläkaren.

”Dragon’s Breath”, som troligtvis började i Asien och som därefter har spridits över hela världen, har än så länge inte resulterat i något dödsfall i Sverige.