För första gången sedan 1991 kommer Vårruset i Jönköping inte arrangeras.

Den lokala arrangören IKHP och Marathonruppen som ansvarar för den nationella turnén har i dag, fredag, tvingats ta beslutet att på grund av det rådande läget med coronautbrottet, och det tills vidare gällande förbudet mot allmänna sammankomster, ställa in Vårruset 2020 som skulle arrangerats den 5 maj i Jönköping.

Vårruset samlar årligen 85 000 kvinnliga deltagare på 20 orter över hela landet.

– Det är en komplex turné att genomföra och både från den centrala organisationen och hos arrangörsföreningar ute i landet, har det lagts ner mycket arbete för att planera och marknadsföra evenemangen. Beställningar har gjorts, material har producerats och kostnader har till stor del redan tagits för att vara så redo som möjligt inför turnén, säger Daniel Almgren som är vd för Marathongruppen, i ett pressmeddelande.

– Den ideella idrottsrörelsen står, likt många andra branscher, inför sitt kanske största hot någonsin. Föreningar runt om i landet är beroende av intäkter från evenemang för att kunna bedriva verksamhet för barn, unga och elit. Utan dessa evenemang skulle idrottsrörelsen som vi känner den inte kunna överleva. Vårruset är en viktigt, ja i många fall den viktigaste, intäktskällan för de ideella arrangörsföreningarna under hela året.

”Kan inte utlova kompensation”

Arrangörerna skriver i ett pressmeddelande att man tillsammans har försökt hitta alternativa lösningar och tittat på möjligheter till att flytta evenemangen eller genomföra dem på annat sätt. Nu har man dock blivit tvungna att ta beslutet att helt ställa in årets evenemang.

När det gäller frågan om kompensation till deltagarna ber arrangörerna om förståelse för att de just nu inte kan ge några färdiga besked.

– Just nu, och vi säger just nu, kan vi inte lova vilken typ av kompensation som deltagarna kommer att få. Vårt allra största fokus för tillfället är att säkra att det överhuvudtaget kan bli en Vårruset-turné 2021. Det vi kan lova är att vi som arrangörer aldrig någonsin kommer att försöka sko oss på situationen, och att den dag vi vet om vi får del av de stödpaket som nu planeras till både ideella verksamheter och näringslivet, kommer dessa medel användas för att på ett eller annat sätt kompensera deltagarna. Vi ber om förståelse för att vi just nu inte kan säga något mer, säger Daniel Almgren och tillägger avslutningsvis:

– Det är en sorglig stund men samtidigt är vi stolta över alla de som anmält sig och arbetat för att försöka genomföra Vårruset.