Annons
Vidare till jnytt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Här kan vattnet vara förorenat

En undersökning av vatten och mark runt Jönköping Airport pågår just nu. Anledningen är för att ta reda på om brandövningar kan ha orsakat föroreningar i vattnet runt omkring flygplatsen.

Tidigare vid flygplatsens brandövningar användes skumbildande släckningsmedel med innehåll av högfluorerade ämnen, bland annat PFOS som numera är förbjudet och har inte används vid flygplatsen sedan 2009. Följderna av de tidigare användningen har lett till att vattnet i och vid brandövningsplatsen har förorenats.

– Vi har tagit vattenprover i Västersjön och i bäckar runt om flygplatsen, resultatet från de pågående proverna kommer styra om vi tar fler prover, säger projektledare Niklas Löwgren på Trafikverket.

"Eventuella föroreningar"

Undersökningar kommer genomföras under året för att människor och djur ska kunna fortsätta leva nära och bada i Västersjön. Projektet drivs av Trafikverket tillsammans med Jönköping Airport, räddningstjänsten och miljö- och hälsoskyddskontoret.

– Den sammantagna bedömningen visar så här långt att det inte finns någon risk för människor eller djur att äta fisken, dricka vattnet eller bada i sjön. Vi tar dock situationen med eventuella föroreningar på allvar och kommer fortsätta utreda omfattningen av föroreningar, säger Niklas Löwgren på Trafikverket.

Prover på brunnsvatten

Nästa steg i undersökningen är att få tillstånd för att undersöka enskilda brunnar.

– Vi hoppas på att kunna ta brunnsvattenprover för att säkerställa att ingen spridning har skett från flygplatsen, säger Löwgren.

Den 23 maj hålls ett informationsmöte på Jönköping Airport för de som bor i närheten. Resultaten för vad proverna hittills har gett kommer redovisas under mötet.