Annons
Vidare till jnytt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Bildspel: Vem behöver Broadway när Spira finns?

Det är nånting speciell som fransk kvinna, att framför mig se en av mitt lands största klassiker komma till liv. Ännu mer speciellt när de vackra rösterna sjunger på svenska, ett språk som jag har lärt mig, och lärt mig att älska.

"Les Misérables" är en tidlös "chef d'oeuvre" som tänder ljus på frihet, jämlikhet och broderskap.

Frankrike är ett land som bär revolution och motstånd rakt i hjärtat och själen. Att känna att dö för vad man tror på är inga konstigheter i mitt land, det är bara normalt att riskera allt för vad man anser är rätt.

Jag var i Frankrike ikväll.

Lucy Osborne är kvällens stjärna för mig, hon finns inte direkt på scen men hon finns överallt ändå, det är Lucy vi måste tacka för när det gäller scenografi och kostymdesignern, och varje gång jag går till Spira för en musikal, varje gång är scenografin så bra, men "Les Misérables" var ännu ännu bättre än vad jag kunde önskat mig.

Skratta och gråta

Alla som står "bakom scenen", alla som inte finns i ljuset men ända skapar magi är de som Victor Hugo alltid har skrivit och berättat om, de som syns inte men de som är viktigast, för utan dessa finns ingen show, ingen själ.

Ensemblen. De underbara skådespelarna som sjunger, dansar, rör sig och skapar liv till ord man har läst, från en bok till en scen. Jag vill självklart också tacka er. Ni fick mig att skratta, ni fick mig att gråta, ni fick mig att önskar att föreställningen inte skulle ta slut.

Själv känner jag mig som Eponine, kvinnan som står i mörkret men som skulle dö för en man hon älskar, även om den mannen inte ser att hon finns där, även om han inte älskar henne tillbaka. Hans lycka är viktigare än henne känslor. Jag ser mig i henne, en liten skugga som brinner starkt ändå.

Och de små otroligt duktiga unga skådespelarna som fick vuxna att skratta och gråta med er, snälla försätt med teater, sluta aldrig skapa magi för ni är underbara.

Envis, petig fransk kvinna

Jag vill till slut bara säga att det finns inget som är mer hårt, envist och petigt än en fransk kvinna.

Och den här franska kvinnan vill bara säga "Merci" till Spira, merci för att ni har inte bara respekterar "Les Misérables" och allt som det står för utan att ni har gjort det ännu bättre än vad jag hade kunde önska mig.

Tack för att ni har förstört mitt smink med skratt och massa, massa tårar. Tack för att jag inte kunde vänta tills den 25 minuter långa pausen var slut för att springa i igen, tack för musiken, tack för er.

Tack för kvällen, vi ses snart igen.

Du som läser i appen KLICKA HÄR