Annons
Vidare till jnytt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Vapengömman: Då kommer domen

 
Vapenfynden i Taberg
Visa alla artiklar

När rättegången mot den 32-årige man som är misstänkt efter vapenfynden i Taberg avslutades yrkade åklagaren på ett långt fängelsestraff.

På torsdagen avslutades den fem dagar långa rättegången i Jönköpings tingsrätt mot mannen som har stått åtalad för synnerligen grov vapenbrott.

Mannen kunde knytas till att vara den som hyrt en containern på ett industriområde i Taberg, där två inbrottstjuvar hittade automatvapen, polisuniformer och peruker förra sommaren.

I en väska, som flyttats från containern av de som hittat godset, anträffade polisen ett komplett funktionsdugligt halvautomatiskt gevär av typen AR-15 samt magasin och patroner till geväret. Vidare hittades i containern och på en annan plats i Taberg flertalet vapendelar till samma gevärstyp. Dessutom anträffades vapendelar till ett halvautomatiskt gevär av typen AR-10, som är av grövre kaliber.

På Bondberget, mellan Jönköping och Huskvarna, hittade några orienterare senare en väska som bland annat innehöll vapendelar och patroner som är kompatibla med AR-15 samt diverse verktyg som behövs för att tillverka vapen av den här typen. Under senare delen av utredningen har dessa fynd kunnat kopplas samman med fynden i Taberg.

"Politiskt motiverat"

– Jag menar att mannen kan kopplas till de här fynden på flera sätt. Bland annat finns teknisk bevisning som binder honom till containern, det funktionsdugliga vapnet och fynden på Bondberget, sade kammaråklagare Petra Schöniger när hon väckte åtal mot 32-åringen.

Schöniger yrkade i sin slutplädering att mannen ska dömas till minst fem års fängelse för synnerligen grovt vapenbrott, rapporterar P4 Jönköping.

Åklagaren menar att det är bevisat att det är ett ideologiskt motiverat brott och att vapeninnehavet är politiskt motiverat som inte kan vara något annat än kriminellt.

Den misstänkta mannen förnekar brott. Han medger att det är han som i praktiken hyrt containern men uppger att det inte var han som disponerade containern när fynden gjordes.

Den åtalade mannen kommer att vara kvar i häktet fram tills att dom förkunnas, meddelar tingsrätten under torsdagseftermiddagen.

Domen beräknas meddelas den 22 maj klockan 14.