Annons
Vidare till jnytt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Vill hjälpa unga – ny bok om Råslätt

Jönköpingsförfattaren Camilla Dahlson har släppt en ny bok som utspelar sig på Råslätt och tar upp grupptryck, nätmobbning och träning. Författaren hoppas att problemen som böckerna tar upp ska kunna diskuteras och hjälpa unga tjejer och killar. – Det känns som unga får utstå så mycket grupptryck och utseendefixering, säger Dahlson.

Hon har tidigare släppt fem böcker och nu har hon släppt den sjätte "En vän som du" som är uppföljare till "Gillad som du är".

Böckerna handlar om Kia som har nyskilda föräldrar och flyttar till Råslätt med sin mamma. I Råslätt börjar hon i sjätteklass där hon blir vän med en grupp som ofta snattar. Kia börjar sedan löpträna samtidigt som hon blir kär i en kille som heter Viktor. Hon har också startat en blogg, som mycket av den nya boken kommer handla om.

– Jag har inte märkt av det själv men jag förstår att många utsätts för näthat, även unga. Det har blivit så lätt att skriva elaka kommentarer på nätet när man sitter bakom ett tangentbord. Samtidigt som unga använder nätet mer och mer så är det också en väldigt hård miljö där.

Hoppas skapa diskussion

Grupptryck och utseendefixering är andra ämnen som boken fokuserar på. Dahlson tycker att unga idag måste anpassa sig mer efter omgivningen än förr.

– Jag skriver om det för att jag själv märker av det. Det ska vara vissa kläder och man ska se ut på ett visst sätt... smink i tidig ålder och så vidare. Jag vill att unga ska känna att de får vara hur de vill, man duger som man är.

Den första boken finns på många bibliotek runt om i landet och något som Dahlson hoppas på är att boken ska läsas och diskuteras i klassrum för att barn och ungdomar ska tänka mer på de problem som boken handlar om.

– Eftersom boken handlar om utseendefixering, grupptryck och nätmobbning så hade det varit perfekt om man kunde läsa den och prata om den i klassen. Lite grundidén med böckerna var ju att stärka framförallt unga tjejer.

"Min dotter är expert"

Författaren har själv två barn och eftersom dottern är i ungefär samma ålder som Kia i boken blir hon en perfekt kontrollant av att allt Dahlson skriver stämmer överens med hur verkligheten är för en 10-13åring.

– Hon brukar få lyssna på det jag skriver och säga till om det är något som hon tycker känns konstigt. Ibland kan hon säga att "nej mamma sådär brukar man inte säga" eller "hon borde inte ha sånna skor". Jag brukar säga att hon är min expertkommentator. Det är jättepraktiskt! Skrattar Dahlson.

Utspelas på Råslätt

De båda böckerna utspelar sig på Råslätt och bland annat har en klass på Stadsgårdsskolan fått läsa boken.

– De gillade den, så det var ju roligt eftersom att den handlar om deras område. Det blir ju en igenkänningsfaktor, många tycker nog att det är roligt att någon skriver om deras Bygd. Sen tycker jag att det är viktigt att det inte bara skrivs om större städer utan att även en förort utanför Jönköping får plats i litteraturen.

Valet av utspelsplats ledde också till att skrivandet blev smidigare.

– Jag valde ju området eftersom att det finns en idrottsanläggning som Kia tränar på och för att jag får mycket gratis när det gäller det geografiska när jag skriver, jag behöver inte hitta på så mycket.

Camilla hoppas att den nya boken får stor spridning i landet och avslöjar att det kan komma en uppföljare nästa år.