Annons
Vidare till jnytt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Vill starta ny tandläkarutbildning

Jönköping University och Region Jönköpings län vill starta en ny tandläkarutbildning med plats för 40 studenter.

Det råder stor brist på tandläkare utanför storstadsregionerna, kötiden för att komma till vård ökar – och det faktum att de äldre blir fler och i ökad utsträckning behåller sina egna tänder, leder till ett ökat behov av tandläkare. Samtidigt skapar betydande pensionsavgångar stora kompetensluckor. Därför har Jönköping University, i samverkan med Region Jönköpings län, under en längre tid arbetat med att förbereda en ansökan till regeringen om examinationstillstånd för tandläkare.

På måndagen lämnades ansökan in.

– Det här är ett sätt att säkra kompetensförsörjning inför framtiden och därmed stärka Jönköpings län som ett attraktivt område att bo och leva i, säger Mia Frisk (KD), ordförande i regionstyrelsen, i ett pressmeddelande.

”Säkra framtida kompetens”

– Satsningen på en ny tandläkarutbildning och ett nytt forskarutbildningsområde ligger helt i linje med den kompetensprofil som finns på JU och i regionen. Vi utgår från ny och digital teknik och nära samverkan med både Region Jönköpings län och tandvårdskliniker runt om i hela landet. Ambitionen är att säkra framtida kompetens i Sverige då det råder stor brist på tandläkare, säger Agneta Marell, rektor vid Jönköping University.

Den planerade utbildningen ska genomföras i samarbete med Odontologiska Institutionen som är en del av Folktandvården, Region Jönköpings Län. Tandläkarutbildningen kommer att innehålla en omfattande klinisk praktik, så kallad verksamhetsförlagd utbildning, framförallt utanför storstadsregionerna.

– Vi är glada att Jönköping University vill satsa på en tandläkarutbildning tillsammans med Region Jönköpings län. En ny tandläkarutbildning betyder mycket för att förbättra tillgängligheten till tandvården i vårt län, men även i övriga regioner i Sverige, säger Rachel De Basso (S), ordförande i nämnden för folkhälsa och sjukvård.

Utbildningen kommer ha an antagning för 40 studenter per läsår och den skulle kunna starta våren 2023. När utbildningen är fullt utvecklad blir det omkring 200 studenter under utbildning.