Annons
Vidare till jnytt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

HV-talangen vill ta revansch

 
SHL 2018/19
Visa alla artiklar

För ett år sedan ratades han i sista stund, men nu klarade han den sista gallringen. Möt HV71-talangen David Gustafsson inför det stundande JVM-äventyret i Kanada. – Det är något jag drömt om sedan jag var liten, säger 18-åringen.

På annandag jul drar årets junior-VM i ishockey i gång i de kanadensiska städerna Vancouver och Victoria. I den svenska truppen återfinns fyra spelare med anknytning till HV71, men det är bara David Gustafsson som representerar klubben för tillfället.

Målvakten Adam Åhman är utlånad till allsvenska Oskarshamn, backen Erik Brännström spelar AHL-hockey med Chicago Wolves medan Filip Svenningsson lämnade HV71 inför pågående säsong för spel med Oskarshamn.

För Gustafsson blir det här hans första JVM, men det kunde ha varit hans andra. För ett år sedan fanns han med i den preliminära truppen, men dagen före julafton kom beskedet att han var en av fyra spelare som tvingades vända hem till Sverige igen.

– Det var väldigt surt att få åka hem, minns han.

Hur tog du det beskedet?

– Jag visste att jag hängde löst och hade blivit lite förberedd på det. Men jag var väldigt nöjd med min prestation och trodde att jag skulle få vara med. Det var tufft och jag var lite nere under hemresan. Men när jag kom tillbaka till HV kunde jag glömma det, och jag spelade nästan min bästa hockey direkt efteråt. Jag ville visa att de hade tagit fel beslut.

”Gillar min spelartyp”

Mot den bakgrunden är det en revanschsugen 18-åring som nu återigen vill visa sina kvaliteter för förbundskapten Tomas Montén.

– Det är klart att jag har lite revanschsug, så är det. Det ska bli fantastiskt roligt, det är något jag har drömt om sedan jag var liten, säger Gustafsson, som gillar Monténs ledarstil.

– Han kan mycket och hjälper mycket med individuell feedback. Det är en atmosfär som genomsyras av att vi spelare vi diskuterar mycket och att vi får säga vad vi tycker. Det ger en delaktighet. Det är inte vi spelare som bestämmer, men vi får säga vad vi tycker och skruva på smådetaljer.

Gustafsson själv är inställd på en ganska defensiv roll, i alla fall till en början.

– Det är lite det jag ser mig som. Men jag tror att det är väldigt öppet, det är ett par andra centrar i truppen som är lika mig i skicklighet och den som gör det bäst får spela i den mest offensiva linan. Det är inte skrivet i sten vem det blir.

– Jag har fått förtroende av Montén, han gillar min spelartyp och jag känner och tror att jag har en bra chans att vara med.

Sverige knep ett silver vid förra årets JVM och har nått semifinal de senaste tolv åren. Men den här gången är förväntningarna något lägre så för på förhand. Backsidan anses vara en av turneringens starkaste, men däremot menar många att forwardsuppsättningen inte är lika slagkraftig som i de senaste upplagorna.

– Det ligger lite i det. Det brukar alltid vara Sveriges grej att ha en bra backsida och den här gången tror jag att vi har turneringens bästa. Men vi har ingen dålig forwardssida heller. Det finns många som gör det väldigt bra och har ledande roller i sina SHL-lag och i juniorligorna. Vi har lite av det mesta i laget, och det gäller att ha sin maxprestation när vi är där.

Fira jul i Kanada

Enligt David Gustafsson finns det bara en målsättning: Att stå som världsmästare när turneringen är färdigspelad.

– Så är det alltid. Sverige har ett så bra lag att vi inte kan ha något annat mål än guld.

Hur stort hade det varit?

– Det hade varit riktigt häftigt. Det är en prestigefull turnering, många unga och framtida NHL-stjärnor kommer vara med.

Vad krävs för att ni ska lyckas med det?

– För det första att vi kommer ihop som grupp och att alla spelare maxpresterar. Vi måste ha respekt för varandra och komma ihop som grupp utanför isen. I matcherna mot de stora lagen är det små detaljer som avgör, det lag som gör minst misstag vinner. När vi möter Kanada i Kanada är det mycket tryck, och då måste man koppla bort det och inte bli överstressad.

Den svenska truppen har haft ett tio dagar långt förberedande läger utanför Vancouver, och under natten mellan onsdag och torsdag spelar Sverige sin VM-premiär mot Finland.

JVM-äventyret betyder samtidigt att Gustafsson och de andra svenska spelarna och ledarna får fira jul tillsammans i Kanada, och inte med sina familjer.

– Det blir något nytt. Julafton är en dag man alltid brukar vara hemma på. Men JVM är en stor dröm och jag tror inte att jag kommer vara ledsen över det. De flesta är glada över möjligheten att få spela JVM.

Borta i två månader

David Gustafsson fick något av ett genombrott förra säsongen och belönades med ett a-lagskontrakt. Men den här hösten har varit tung för Tingsrydssonen. Redan på en av säsongens första träningar fastnade han med skridskon i isen och vred till fotleden. Det tvingade fram två månaders skadefrånvaro. När han väl var tillbaka åkte han på en bentackling i en J20-match, vilket gjorde att han tvingades vila på nytt.

– Det har varit lite tufft, det har inte varit någon spikrak kurva uppåt. Det har varit mycket rehab och mycket tid i gymmet när man i stället vill vara på isen och spela ihop sig med laget. Men jag tycker att jag tog mig igenom det på ett bra sätt. När jag åkte på andra skadan gick luften ur lite, det var lite tomhet men jag tog mig igenom det med.

– Jag har inte kommit upp i min fulla potential. Det blir lite jobbigt när man varit skadad men det kommer mer och mer. Just nu känner jag att jag är i bra form, jag ser inga problem med mina skador.

Under JVM finns många NHL-scouter på plats på läktaren, och Gustafsson – som i somras draftades som nummer 60 totalt av Winnipeg Jets – ser detta som en bra chans att visa upp sig.

– Självklart. Jag tror att många från Winnipeg kommer vara där och kolla. De vill se hur jag spelar på liten rink, och det är ett sätt att visa upp sig på, säger han.

– Jag har två år kvar i HV, efter det får vi se. Så länge jag tycker att jag har utvecklingspotential i Sverige vill jag stanna. När jag är redo att åka över vill jag göra det, men nu är det bästa för min utveckling att stanna i HV.

Läs även: