I veckan har vårdpersonal från länet träffats och pratat om hur de kan jobba för att begränsa smittspridningen. På torsdagen fylldes aulan på Ryhov av intresserad personal.

- Det är personal från slutna vården och kommunal vård och omsorg som pratar om hur vi ska jobba för att minska spridningar av smittsamma sjukdomar. Då är kommunikationen viktig, det är flera patienter som skickas mellan boenden och avdelningar och det är det viktigt att det kommer fram vad som gäller, säger smittskyddsläkare Malin Begnér till Jnytt.

Nådde en brytpunkt förra veckan

Hon berättar att influensan står för dörren - det gör vinterkräksjukan också och det kan bli ett ovanligt tidigt utbrott.

- Folkhälsomyndigheten följer hur mycket sökningar det är på vårdguiden, för det avspeglar lite hur många som är drabbade. Förra veckan sökningarna till en viss brytpunkt. Vi har inte sett så många fall ännu, men normalt ser vi det först i samhället och sen blir det fall på sjukhus. Vi ser detta som ett tecken att det är på gång, berättar Begnér.

- Vi vet inte än om det blir värre än vanligt, men det är ovanligt tidigt som antalet sökningar når nuvarande nivåer. Om det betyder att det blir mer än vanligt, det vet vi inte än, fortsätter hon.

Bland vårdpersonalen har responsen varit bra, och Begnér säger att mötena och kraftsamlingen är uppskattad bland personalen.

Årets vinterkräksjuka kan vara på gång. Bilden är en temabild.

Foto JONAS EKSTRÖMER / TT