Fiskeredskapet, den så kallade noten, är ett strutformat nät. Noten fästs i två notrullar på land, ena rullen fästs på land innan fiskarna sätter sig i båten och ger sig ut på sjön. Därefter ros det rakt ut på sjön och där nätet släpps ut, fäst i lina och rep. Därefter fästs den andra linan vid land, efter en tids väntan ställer sig en person vid vardera fäste och vevar in noten.

På torsdagen testades en notdragning innan fallens dag på lördag. Erik Lindfelt, initiativtagare, fanns på plats tillsammans med fiskare och medlemmar i Huskvarna hembygdsförening.

- Det handlar om att bevara det gamla kulturfisket. Sen får man inte lika mycket fisk nuförtiden, man får det ibland men inte i samma mängder. Vi fiskar fortfarande efter Siklöja, säger Jan-Olov Englund och fortsätter:

- Jag brukar få frågan om vi får röding. Jag har fiskat i 40-50 år och jag kan nog räkna antalet rödingar på en hand. Det är likadant med lax och laxöring, det är extremt sällan vi får det. Förutom Siklöja är det Abborre, Sik och Mört vi får.

"Det är ett gammalt kulturarv"

Det är vid Bertil Ås båthus som fisket utgår. När det var dags för notdragning var det Bertil tillsammans med Gabriel Israelsson som satte sig i båten. Bertil rodde och Gabriel lade i noten.

- Jag har varit med vid Ölands brygga tidigare. Det är ett gammalt kulturarv som jag tycker är viktigt att det inte dör ut, utan att det finns kvar. Sen fiskar vi inte bara med not, utan även med vanliga nät och trolling och den biten, säger Gabriel Israelsson och fortsätter:

- Bertil ror, jag sätter not. Sen ror vi in och väntar och ljuger lite på land innan vi vevar in.

Erik Lindfelt berättade att Östra Vätterbranterna, där notdragning var populärt, har ett stort befolkningscentrum - Huskvarna.

- Det har nämnts att de en gång fick upp 1 500 kilo siklöja i ett drag. Då fick de köra upp det med häst och vagn på land. Vi vill vårda och utveckla området och förvalta och föra traditionen vidare. Det finns inte mindre än 23 platser från sandbankarna bort mot Gränna där de drog not fram till slutet av 50-talet. Det sägs att arbetarna på Huskvarnafabriken brukade köpa fisk invirade i JP-papper när de gick hem från jobbet, berättade Ryno Andersson.