Det svenska U18-landslaget spelade tidigt på morgonen svensk tid kvartsfinal mot Finland i VM-turneringen som avgörs i Japan.

Finland tog ledningen i matchen, men Hanna Thuvik kvitterade i slutskedet av mittperioden. Med 2:28 kvar att spela av den tredje perioden satte HV-spelaren Thea Johansson 2-1 till Sverige och laget var nära semifinal för andra året i rad.

– Det var powerplay och vi spelar i andra pp-uppställningen. Jag sa till vår uppställning att antingen gör de andra mål innan oss eller sätter vi den när vi kommer in och det var ju så det blev, säger Thea Johansson.

– Jenny (Antonsson) fick pucken på högersidan och passade in till mig i mitten och jag bara sköt. Pucken gick in och jag blev så glad att jag grät, men sen gick inte många minuter innan det var kvitterat igen.

HV-anfallaren var nära hjälterollen, men bara sekunder senare kvitterade Finland. I övertidsspelet fick Sverige spela powerplay utan att göra mål och efter 5:34 avgjorde Finland och tog semifinalplatsen.

– Det är skitsurt. Det är aldrig kul att förlora, men de här matcherna är fan inte roliga. Man får gråten i halsen bara av att prata om det. Sättet de vinner på också, vi känner att vi har matchen, säger Johansson och fortsätter:

– Vid deras mål till 2-2 anser vi i Sverige att det är offside i målgården, men det går det inte att göra så mycket åt nu. Det är tråkigt när det händer och är inte alls roligt, det suger rent ut sagt.

"Kan vara stolta"

Förlusten innebär att Sverige inte har chansen att försvara sin silvermedalj från förra året. I gruppspelet har Sverige förlorat matcher mot Ryssland, (3-5) USA (0-2) och Kanada (1-2).

– Jag tycker vi kan vara rätt nöjda och stolta ändå. Det är inga lätta matcher och framför allt med tanke på att vi hade napp på både USA och Kanada, det är synd att vi inte vann någon match för det hade vi förtjänat. Nu är man ledsen över det mesta, men vi har gjort det vi kan. Vi ska inte vara helt nöjda, men ändå stolta över vår turnering.

Förutom Thea Johansson var även Maja Beverin, Jenny Antonsson och Selina Aho med från HV71. Nu får kvartetten återvända till HV och SDHL.

– Just nu är det rätt tomt, men det kommer bli kul att komma tillbaka. Det var längesedan man spelade nu efter det långa uppehållet, men nu är det tomt, avslutar Thea Johansson.