Annons

Brandingenjör Anders Björk, till vardags räddningschef i Värnamo kommun, var en av brandmännen som åkte upp med Försvarsmaktens herkulesplan under söndagen.

– Vi åker upp dit med brandpersonal och ledningspersonal och kommer att sköta oss helt själva på platsen med stöd av brandmän från Jämtland såklart. Jag kommer att ingå i ledningen, berättar han.

Jönköpings läns har redan brandmän på platsen och tanken är att brandmännen som nu åker upp ska byta av dem. Även Frivilliga automobilkåren åker upp med Försvarsmaktens plan. Att åka upp med buss hade tagit tio timmar men tack vare Försvarsmaktens plan kan de nu göra resan på cirka en och en halv timma i stället.

Att länet skickar brandmän till bränderna kommer inte påverka styrkan som är kvar för att bevaka länet.

Annons

– Gänget vi skickar upp är inte personer som skulle ingått i den ordinarie styrkan. Det handlar om frivillig personal som kanske varit på ledighet eller semester, berättar Anders Björk.

Vill hjälpa till

Pernilla Lindau från Höglandets räddningstjänstförbund är en annan som anmält sig frivilligt för att bevaka bränderna söder om Östersund.

– Jag skulle ha jobbat en vecka till egentligen och sedan gått på semester. Jag kommer att åka upp för att vara räddningsstöd. Jag ser det hela som ett tillfälle att hjälpa till och samtidigt tror jag att jag kommer att kunna lära mig mycket av att vara där, säger hon.

Bill Skoglund, MTE-chef och chef för de frivilliga från Frivilliga automobilkåren, fanns på plats och såg när planet kom och flög iväg med brandmännen.

Kör brandvagnar

– Vi i Frivilliga automobilkåren samkör med F-samverkan. Vi som stannar kvar hemma hjälper räddningstjänsten och tar över eftersläckningen. Vi kör också brandvagnar till räddningstjänsten. Räddningstjänsten har detta på stationen och vi har ett gäng med reservkraft, berättar han.

Han berättar att de även kör dricksvatten eller släckvatten. Vidare sätter de upp fältkök så att det går att laga mat på platsen i skogen.

– Vi aktiverade verksamheten i samband med stormen Gudrun och vi utvecklas hela tiden. Vi får nya medlemmar varje dag. Nu är vi 100 men skulle behöva vara 300 personer, berättar han.

De har bland annat skickat upp en långtradare till storbränderna i norr med bland annat motorsågar och skyddsutrustning.