Moll Flanders:
Richard Ahlgren

Pierre Laveklint

Christian Alrikson

Chris Laveklint

Mathias Alrikson

Claes Nordström

 

Lyssna och läs mer

Jönköpingsbandet Moll Flanders senaste album skiljer sig från mängden på många sätt, inte bara för att trummorna lades på knappa två timmar efter att bandet blivit vräkta från sin replokal.
-Det har jag aldrig varit med om förut, men det blev bra, säger Kristoffer.

Annons

Överhuvudtaget har skivprocessen gått fort, låtarna har satts med få pålägg och utan krusiduller.
-Det gick väldigt fort den här gången, det började med att vi repade lite tystare och jag satt med akustisk gitarr och fick feeling, säger Mathias.
-Sedan rosslade det bara till och vi fick 10-15 låtar, tillägger Richard.

Nya plattan beskrivs som lättare än den förra, men inte nödvändigtvis enkelspårig.
-Nu är vi mer fokuserade på en sak, här är vi nu. Det är ganska enkelt på ett sätt men vi är nästan sex låtskrivare som ska komma överens. Men vi är ganska lika i grunden även om alla har en egen vilja och smak, säger Richard som var en av de största skeptikerna inledningsvis.
-Men jag blev övertygad under processens gång.

Moll Flanders Mathias, Kristoffer och Richard fikar och pratar om nya plattan.

Vem har fått sista ordet?
-På den här skivan har det nog varit jag, säger Mathias som har skrivit de flesta låtarna på plattan och därmed konstateras vara den största romantikern då flera av låtarna kretsar kring kärlek.
-När jag fick den färdiga skivan och började kolla på den så upptäckte jag att många av låtarna kunde härledas till min bättre hälft. Det där med att skriva om kärlek är någonting jag varit allergisk mot tidigare men nu känner jag att jag vill våga vara lite fjantig och bryta lite barriärer. Jag tycker att det blev ganska roliga texter. Det är ju tanken också att det ska finnas en liten historia bakom varje låt.

Känner du att du öppnat dig mer?
-Ja, det är faktiskt väldigt personligt, jag har inte riktigt velat öppna mig så tidigare.
-Framförallt när man lyssnar i lurar så känns det väldigt nära, inflikar Kristoffer.Moll Flanders har hittat den röda tråden och försöker skapa samma känsla genom hela fullängdaren. Men, för en utomstående kan det verka lite spretigt i övergångarna mellan upptakt och nedstämt.
-Men även om det är en lugn låt är det ändå samma känsla, det är tillexempel ganska mycket samma gitarrljud rakt igenom, säger Richard.

Allsång i Europa och dans på Hovrättstorget
Som vanligt i samband med skivsläpp planeras en rad livespelningar. Hittills har Moll Flanders turnerat i Österrike och Tyskland och under en spelning blev det allsång. Konstateras kan att den europeiska publiken är lättare att få igång än den svenska.
-De är mycket roligare, öppnar och gladare där nere, säger Mathias och Richard och tillägger att det kan bero på att de inte haft någon megahit på svensk plan. Men 25 april, fyra dagar före release, spelar de i Jönköping, på Hovrättstorget under dansfestivalen.

Som sagt, Moll Flanders är tillbaka på både hemmaplan och bortaplan och krossar barriärer och murar och Richard har plötsligt börjat använda reverb som han tidigare varit allergisk mot.
-Det låter ju som om vi varit trångsynta fram till nu, men vi har varit härligt trångsynta.
-Vi kanske bygger upp barriärerna igen till nästa platta men just nu känns det rätt, säger Mathias och sätter punkt för intervjun - men inte för framtiden.

Fotnot: Reverb är en effekt inom ljudtekniken som skapar en simulering av ett rums efterklang.