Annons

Annons

- Om allt går som det ska så ska filmen Draktränaren ha premiär då. Så ser det ut nu i alla fall, säger Robert Berglund, biografchef på Filmstaden i Jönköping.
Projektet har varit på gång sedan de första städerna i landet fick 3D, men på grund av höga kostnader så har man fått ta ett par städer i taget.
- Vi har provat olika system för att bestämma vilket som passar bäst just här. Man måste byta duk och sånt, det är inte bara att sätta in och köra, säger Robert.

En miljon per salong
Kostnaderna för att installera 3D-system hamnar på över en miljon kronor per salong, vilket är anledningen till att det bara är en salong, den största, som får 3D i Jönköping.
- Sen blir det billigare och billigare för varje år som går, så jag skulle tro att om kanske fem år så finns 3D i de flesta salonger i Sverige, det är början på övergången till det digitala. Men det är bara spekulationer från min sida, säger Robert.

Snart kommer Jönköpingsborna kunna ta på sig speciella glasögon och njuta av filmer 3D. Foto: Gabriella Fäldt.

Engångsglasögon kommer att användas
I en del av de 3D-salonger som finns i Sverige används glasögon som man får lämna tillbaka efter användning. Den typen kostar runt 4-500 kronor styck, men i Jönköping kommer man använda engångsglasögon i stället.
- Om någon skulle sno ett par stycken av de dyrare glasögonen så har man gjort en förlust på hela visningen, så vi anser i nuläget att det är bättre att använda engångsglasögon, säger Robert.
Enligt Robert så har 3D-bio gått fantastiskt bra sedan det började slå igenom på allvar för något år sedan.
- Avatar har ju slagit alla tänkbara rekord och animerade filmer lockar ju många när de finns i 3D. Sen är det storslagna och påkostade äventyrsfilmer som passar bäst för formatet, säger Robert.