Ända sedan jag hörde Samuel Ljungblahd sjunga i tv-programmet "Sjung min själ" för många år sedan har Samuel varit en av mina favoritsångare. Det finns helt enkelt ingen med en sådan röst som Samuel i Sverige idag. Så gissa om jag blev glad när jag hörde att han skulle ha en konsert i Kaxholmen, denna lilla bygd som jag själv är uppvuxen i. Med höga förväntningar slog jag mig ner i kyrkbänken.

Annons

Mäktigt och proffsigt
Den duktige gitarristen Viktor Olofsson, uppvuxen i Skärstad, var förband tillsammans med sina bröder Erik Lundh och Emil Tubbin samt Josef Tryggvesson.

Viktor Olofsson tillsammans med Josef Tryggvesson, Erik Lundh och Emil Tubbin

Sedan var det dags för Nya Stadens Storband och jag måste medge att storband inte hör till min musikstil direkt, men detta var något extra. Mäktigt, proffsigt och svängigt. Och inte blev det sämre när Samuel Ljungblahd, iklädd skjorta och fluga som har blivit hans signum, välkomnades in på scenen och började sjunga.
- Jag är inte Markoolios tjocka bror, bara en väldigt glad snubbe, skämtade Samuel när han presenterade sig själv.

Gospel och soul
Låtarna under kvällen var axplock från Samuels tre skivor, givetvis i storbandstappning, men även gospellåtar och klassiska soullåtar hanns med såsom "Take me to the river" och "People get ready". Och det var i dessa låtar som Samuel var i sitt esse.

Min lyckligaste stund under kvällen var låten "You've got a friend", som Samuel gjorde succé med i "Så ska det låta" förra året. Men jag är inte ensam om att älska detta framträdande i TV-programmet. På You Tube har närapå 65 000 sett klippet med Samuels tolkning av låten. Och publiken, som var lite svårflörtad i början, sjöng med, klappade händer och bara njöt. En fantastisk kväll, tack vare en fantastisk röst. Ingen kan förneka att Sverige fått en soulkung.