Annons

Festen hölls i samband med museets utställning Proggens affischer.
- Dessutom är det nästan på dagen 40 år sedan Gärdesfesten i Stockholm, som man kan säga var starten för den svenska proggrörelsen, berättar Lars Östvall.
Ragnarök var ett av de tidiga svenska progressiva rockbanden, i samma musikaliska stil som Kebnekaise, Kaipa och Samla Mammas Manna. Kalmarbandet finns fortfarande och gjorde på museets lastbilsscen ett av sina få framträdande det här året.


Klassiska svenska proggbandet Ragnarök spelade på museets musikfest i trädgården.

Kanonspelning av Folkbandet
Det finns såna där spelningar folk åratal i efterhand nöjt kan konstatera att "jag var där", när de kommer på tal. Smålands Folkbands spelning på proggfesten kan ha varit en sådan. Det var nämligen hela åtta år sedan senast Jönköpings kanske enda proggband stod på en scen, och innan dess hela 20 år sedan A 6 kanoner mullrade inför publik, vilken bandet för övrigt spelade två gånger.
- Vi funderade på att lira den fyra gånger, men kom fram till att två räckte, skrattar trummisen Peter Birgerstam efter spelningen. Han är den ende i bandet som har erfarenhet från rockbranschen på riktigt. Han gav under namnet Peter Blonde ut en EP för ungefär 30 år sen och skrev också HV-låten tillsammans med Mats Danielsson.


Trots regnet, kylan och stormvindarna kom en hel del publik till proggfesten.

Skratt eller gråt
Smålands Folkband spelar trots namnet inte folkmusik från Småland utan består av journalister på gamla Smålands Folkblad. Bandet bildades redan 1979 och gör främst covers på välkända rocklåtar men med egna texter. A 6 kanoner är till exempel en ripp-off på Clashs Guns of Brixton.
- Vi bildades långt innan ordet korprock var uppfunnet och alla som kunde spela fick vara med, berättar sångaren Peter Johnson, radioreporter och numera lärare på Södra Vätterbygdens folkhögskola.
- Vi hade rätt mycket spelningar de första åren. Vi fick nån slags image om att göra folk glada. En gång fick vi kulturnämndens ordförande att börja gråta, men det var inte av lycka, skrattar basisten Sven Magnusson.
Kvällens spelning bjöd dock på betydligt mer skratt än gråt, även om bandet numera är något ringrostigt.


Johan Häll och kompbandet Skyfall, till stora delar bestående av Hellspray, värmde publiken med en rad sköna låtar.

Johans låtar värmde
Frågan är om inte Johan Hälls framträdande tillsammans med Skyfall också är en konsert folk kommer att snacka länge om. Den blev kvällens stora behållning för den huttrande publiken. Johan framförde sina låtar tillsammans med flera av medlemmarna i Sweden Rock-aktuella Hellspray och hans underfundiga humor värmde verkligen i kylan.
Under kvällen spelade också Johan "Knegarn" Forsman, brittiska indiepopbandet The Sunny Street och jönköpingsbandet Jämmerfronten.


Konstnären Roy Karlsson var nöjd med det konstverk han målade under musikfesten.

En happening
Men det bjöds på mer än musik. Batik- och plakatmålning, teater, poesi och dans stod också på programmet. Konstnären Roy Karlsson höll till i ett av tälten och målade.
- Det här är kul, en happening. Och det funkar faktiskt jättebra att måla till musiken, säger han.
Musikfesten i länsmuseets trädgård var ett samarrangemang mellan länsmuseet, studieförbundet Bilda samt Jönköpings kommuns kulturförvaltning.


Lars Östvall på länsmuseet gick omkring och myste för sig själv. Stämningen är så cool, säger han.