Annons

Annons

Gemenskap i jul har blivit ett relativt välkänt koncept i Jönköping men för den som inte vet handlar det om ett alternativt julfirande på Kulturhuset i tändstickområdet anordnat av ideella krafter.
- Det handlar inte om välgörenhet utan ett annat sätt att fira julen, istället för att bara dela med de närmsta delar vi med alla, säger Calle Lundberg som arbetat många år med julfirandet.

Bild från fjolårets julfirande.

Förra året skrev Jnytt.se om att arrangörsgruppen hade stora problem med företag och privatpersoner som vill skänka mat till julbordet. Det slutade med att man fick ta pengar ur egen ficka och i år räknar man med detsamma.
- Vi kommer att få köpa väldigt mycket själva även i år och vi räknar med att maten kan ta slut men vi har haft möte och beslutat oss för att vi hur som helst kör i år. Men däremot blir det bara två dagar vilket inte är på grund av brist på mat utan på folk.
-Många som har jobbat länge med julfirandet har känt att de vill ha en paus.

"Många upptäckte oss och blev kvar hela dagen"
Calle Lundberg berättar att gemenskap i jul är ett populärt firande både för stora och små, ensamma och familjer.
- I fjol kom ett hundratal besökare per dag, det var det många som bara var ute på stan och skulle fika, upptäcktes oss och blev kvar hela dagen, säger han och tillägger att den som vill göra något mer än bara vara besökare gärna får höra av sig.
- Vi har en lista på Nyfiket där den som vill hjälpa till kan skriva upp sig. Man behöver inte just laga mat, vi behöver även någon som till exempel kan spela gitarr och sjunga en sång.