Annons

Annons

Det finns två givna lördagsnöjen i Jönköping. Om du är morgonpigg vill säga. En av dem är loppisen som traditionellt äger rum i Tändsticksområdet varje lördag. För en vecka sedan var det fullt hus i Kulturhuset med 101 bord bokade och 200 säljande personer. Ivriga och nyfikna besökare köade utanför dörrarna strax innan klockan sju på morgonen.

Hysteriska kunder
Birgitta Öhman, en av de som hjälper till med loppisen denna dag, berättar om hysterin kring den omtyckta lördagsloppisen.
- Vi försökte få system på det innan. De tyckte vi var orättvisa som släppte in säljarna en timme före dem själva. Det gick så långt att de till och med började boka bord endast för att kunna cirkulera bland de andra borden en timme före alla andra. Det stals även grejer tidigare men det var också lugnare för de som packar upp och säljer.God kvalite
Birgitta fyller i att det annars är väldigt trevlig stämning i de stora lokalerna där 1000 personer kommer och går under dagen.
- Jag tycker speciellt att det är underbart med skolklasserna som kommer och säljer och föreningarna som till exempel Amnesty. Sedan tycker jag personligen att vi har ett fint utbud av barnkläder. Barnfamiljerna som säljer håller väldigt god kvalité, säger Birgitta Öhman."Man kan få såna extrema skambud"
Två av dem som står och säljer är Jenny Andersson och Malin Lund från Gislaved.
- Vi har varit här fyra fem gånger innan. Det är mycket bättre nu när alla får komma in samtidigt. Nu rivs det inte lika mycket. Däremot är det lite trist bara att man inte alltid hinner packa upp och att man kan få såna extrema skambud, säger Jenny Andersson.Veteran-säljare på plats
Åke Israelsson från Tenhult är veteran på loppisen och vet precis hur det det går till nu som då.
- Jag har varit här sedan starten för 27-28 år sedan, nästan varje lördag. Jag är på flera ställen och inget av dem är så stressigt som det är här. De som har hand om det verkar inte kunna hantera det. Idag är det sämre och svårare att sälja. Det är så stor konkurrens med alla butiker runt omkring som till exempel Erikshjälpen, Myrorna och vanliga garageloppisar. Men det är himla bra att saker återanvänds. Särskilt för miljön.

Två av besökarna - "hetskt"
Anna Junvik från Stockholm har tidigare
besökt loppisen i jakten efter de bästa fynden.
- Idag letar jag efter sällskapsspel. Det är lite hetskt här, folk är väldigt desperata.
Men oftast hittar man det man letar efter, säger Anna.

 


Även Lars Sundberg från Jönköping var på besök, men för första gången.
- Det är första gången jag är här. Det är trångt och väldigt mycket folk. Men de verkar trivas med det. Ska snart gå i vilket fall som helst, det var inte riktigt min grej, säger Lars.
Det andra lördagsnöjet befinner sig cirka 500 meter bort på Västra Torget. Den sedvanliga torghandeln var i full gång och på plats stod Ivan, Jakob och Joakim från Junedalsskolan och sålde kakor och bakelser för att kunna ha råd med en klassresa till Liseberg i Göteborg.


- Det är så himla kallt! Vi ska sälja åtta veckor framöver under torgdagarna på lördagar. Idag har vi varit här sedan halv åtta imorse. De säger att folk kommer runt elva, så än är det inte så mycket, säger de alla.


En av de som cirkulerar på den välfyllda torgytan är Ludmila Lindblom från Huskvarna.
- Jag har varit här nästan varje lördag de senaste 36 åren. Jag känner att det inte riktigt har varit helg om jag inte fått besöka torget. Jag tycker att det är en rolig och trevlig tradition, säger Ludmila.


Siri Nyberg från Jönköping är inte en lika van torghandlare men ser ändå tillställningen som en viktig del av lördagen.
- Det är tredje gången jag är här nu. Jag tycker torghandeln är jätteviktig, särskilt för de mindre städerna. Det är en mysig stämning med riktig torgkänsla, säger Siri.