Annons

Annons

Utanför Hemköp samlades jönköpingsbor för att se Angelica Olais utstickande modevisning Olai Angelica fashion show and street art-perfomance. 17 modeller med kläder i starka färger och ovanliga modeller visar upp kollektionen inför publiken och avslutar med en mobbningssekvens av den enda svartklädda tjejen.
- Jag ville ha mycket färg, berättar Angelica (bild t.h) som höll i modevisningen. Jag var det svart svarta fåret och jag har sagt att jag tänker inte sy någonting i svart för det är så tråkigt. Alla bär svart. Jag tycker det är kul med färg.
- Det började med att jag hade ett projektarbete på gymnasiet, berättar Angelica. Jag gjorde en kollektion som blev väldigt omtyckt. Så jag kombinerade en modevisning med att något händer. Så då ställde jag upp på KulturDagNatt.
Showen var annorlunda jämfört med andra modevisningar vilket var medvetet gjort av Angelica. Men hon hoppas att publiken gillade vad de såg.
Färgstarkt under Olai Angelica Fashion Show and Street Perfomance. Foto: Emelie Makrill

Vid Östra Storgatan har precis teatergruppen Småstickorna visat upp en dans byggd på fotbollsrörelser.
- Temat är ju "grönt är skönt", säger koreografen Sanna Holmgren Jonsson. Då tänkte vi att fotbollslaget J-Södras matchtröjor är gröna så vi lånade deras tröjor. Dansen bygger på segergester inom fotbollen. Men vi har även ett sångnummer där tre tjejer sjunger och en kille kompar på gitarr till Kermit the frogs låt "It's hard to be green".
Reaktionen från publiken har mestadels varit förvånande ansikten enligt Sanna, men hon tillägger att många börjar le efter ett tag. Under dagen dök Småstickorna upp många olika ställen i staden.
Småstickorna utför dans baserad på måplgester inom fotbollen inför förvånade människor. Foto: Moa Enermo

På Hovrättstorget var det skräck på gång. Innan premiären av föreställningen "Morden på Canal street" blev det akrobatik med Cirkus i Glasriket. Akrobaten Viktoria klättrar långsamt uppför ställningen ovanför fontänen iklädd blodiga kläder. Samtidigt stiger mystiken med hjälp av musik. Ringer hon sitter i sätts i spinn samtidigt som hon utför flera akrobatkonster inför en imponerad folkmassa. Efter numrets slut börjar det sjungas bakom publiken som genast vänder sig om. Skådespelarna, även de klädda i blodiga utstyrslar, försöker locka in besökarna mot teatern där det var premiärdags.

Åsa Johannisson som är konstnärlig ledare för Cirkus i Glasriket berättar att numret heter Ediction.
- Den var gjord speciellt inför premiären av "Morden på Canal Street", berättar hon. Tanken var att det skulle vara som en förakt till teatern. Numret var gjort specifikt till den här platsen.
Förutom ett missöde med musiken är Åsa nöjd med hur det gick och hoppas att folk lockades in i teatern även om hon hoppats på att biljetterna redan skulle vara slut.

På Stadsbiblioteket dansades det tango i lugnt och sansat tempo samtidigt som flertalet människor helt plötsligt brister ut i sång bland bokhyllorna inför förvånade åskådare. Mitt i allt står Erikshjälpen i godan ro och säljer kläder, väskor och andra atteraljer på second hand. Emma Westberg och Eva Axell som arrangerar det hela tycker tillfället är perfekt för att komma till kunderna och få folk medvetna om deras butik på Solåsen.
- Vi har tagit med smakprov för att visa vad vi har för något och att second hand är bra, berättar Emma.
- Vi visar att vi inte bara har kläder, fortsätter Eva. Vi har även en barnavdelning. Det finns något passar alla.
Emma och Eva från Erikshjälpen visar upp vad de har att erbjuda, allt från kläder till barnsaker.

Förutom att visa upp sina produkter och sälja dessa vill de även stärka det sociala arbetet i staden, som de hoppas blir både större och synligare. De är båda nöjda med dagen och tror att de hittat flertalet nya kunder.
- Vi har sålt över förväntan, säger Eva. Många har upptäckt saker de inte skulle upptäcka annars. Det var någon som sa "Varför har jag inte varit på Solåsen tidigare?". Sådant är kul.

Det var inte bara teatern som hade en premiär på KulturDagNatt, utan även Linnman Gallery på Tändsticksområdet, där glaskonstnären Kjell Engman ställde ut sin konst, hade sin första öppna dag. Ägaren Ulf Linnman, som driver stället tillsammans med sin fru Mia, är nöjd med dagen och berättar att det strömmat mycket folk under hela dagen.
- Vissa har kommit tillbaka fler gånger, berättar han. De ville titta på konsten igen eller köpa något mer. Våran storsäljare är boken om Bansky, graffitikonstnären. Om du inte har den så måste du köpa den.
Skådespelarna från "Morden på Canal Street" avslutade kvällen på Lingon.

Senare på kvällen strömmade teaterbesökarna till Lingon för att se några utav skådespelarna spela på scenen. Det var Richard Sseruwagi som framförde sina egenskrivna låtar tillsammans med flera andra i ensemblen.