Annons

Metalband har en smal väg att gå. Gör de inte sin grej extremt bra, är det lika bra att de inte gör det alls. Ju tyngre och mörkare, ju färre variationer att välja mellan. Tonläget går ju knappt att göra nåt åt. Det ligger någonstans i hur mycket de kan nyansera musiken, variera sina riff och "uppfinna" nya. Och där finns ju redan det mesta.
Okej, det ska erkännas, Hellspray "uppfinner" inte direkt något nytt. De har hämtat sin inspiration från storheter som Metallica, Black Sabbath, Iron Maiden och en rad andra klassiska hårdrockband, inte minst inom NWOBHM. Men inget ont i det, precis så gjorde till exempel U 2 i början av sin karriär, snodde från dem som var bättre.

Mycket humor och värme
Men Hellspray gör det riktigt, riktigt bra. Grabbarna i bandet har varit med länge, kan sin rockhistoria, och har en cool attityd. Januz Furza, Nilo Kovacic och deras polare har hittat precis den där elaka, tuffa och råa tonen som krävs.
Det gör Part Of The Solution till en rolig platta att lyssna på. Hellspray har inte hela lösningen, men skivan är kompetent, adrenalinladdad till max och innehåller mycket humor och värme.
Bandet går inte heller i fällan att mala på i samma tempo hela tiden. Part Of The Solution är betydligt mer varierad och nyanserad än många andra i samma genre. Efter ett antal genomlyssningar har jag faktiskt inte hittat en enda dålig eller ens halvtråkig låt. Den absoluta favoriten är dock inledande Spineless.

Bästa metalplattan i Jönköping
Jag är ingen expert på metal, allra minst svensk. Men jag går så långt att jag säger följande: Jag har recenserat lokala jönköpingsband under drygt 15 år. Jag har inte hört alla. Nominon och andra gamla hårdrockhjältar i stan får ursäkta. Men Part Of The Solution är den bästa lokala metalplatta jag hört så här långt. Det är bara No Funs legendariska gula demo-cd som möjligtvis kan konkurrera...
Part Of The Solution får dock "bara" fyra och en halv broar i betyg. Jag känner nånstans att de har lite mer att ge. Och för att få den där sista halvan hade krävts lite mer originalitet.

...och en halv!