Annons

Men Europe lever fortfarande kvar. Eller rättare sagt Europe 2, ett rockband från Jönköping som bildades 2006 och som givetvis har Joey Tempest, John Norum, Ian Haugland, Kee Marcello och de andra bandmedlemmarnas musik på sin repertoar.
I helgen tävlar Europe 2 i Musikschlaget i Sundsvall, en tävling som arrangeras av musiker med funktionsnedsättningar, för musiker med funktionsnedsättningar. Tio bidrag från hela Sverige är med och tävlar och Europe 2 är ett av banden.
– Det här ska bli riktigt kul. Vi är stolta över att ha blivit uttagna till den här melodifestivalen, säger Mikael Strandgård, eller Joe Eastwood som han heter när han spelar.

Idén föddes 2006
Tillsammans med Erik Wahlbin (Johnny North), Gunnar Sandberg (Brian Hogland) och Jonas Larsson (Kenny G) repar de på KFUM Ungdomens Huspå Rosenlund. Bidraget som de ska spela i Sundsvall, "Amy", är en egenproducerad låt som handlar om jönköpingstjejen Amy Diamond.
– Jag ville skriva en hyllningslåt till henne för hon är så himla schysst. Dessutom har ingen gjort en låt om henne tidigare, säger Mikael.
Det fanns andra alternativ också, en låt som handlar om Per Gessle, och en om skådespelaren och trummisen Janne "Loffe" Carlsson. Men det var "Amy" som man anmälde som tävlingsbidrag.
– Den är lite ösigare. Så det var ett enkelt val till slut.
Musikschlaget föddes som idé redan 2006 då Maitraiders från Sundsvall deltog i en internationell melodifestival i Aten. Väl hemma i Sverige igen funderade man på att göra något eget och nu är alla pusselbitar på plats.
– Det ska bli en kväll fylld av glitter och glamour, säger Olle Norberg på studieförbundet Bilda, som är en av arrangörerna.

"Ska göra allt för att vinna"
Och Europe 2 har siktet högt inställt:
– Vi ska göra allt vi kan för att vinna. Vi spelar som nummer fem och tror att vi har en god chans.
Tre egna låtar har bandet gjort så här långt. Under 2012 hoppas man kunna ge ut en full CD med eget material. Under tiden blir det även en del covers.
Och att de gamla hjältarna i "det riktiga" Europe har ögonen på dem är helt klart.
– Vi fick faktiskt ansöka om att få heta Europe 2 för ett par år sedan. Killarna i Europe godkände det omgående och stöttade oss. Vi fick bland annat autografer av dem.
På lördag kör tävlingen igång i Sundsvall inför storpublik och den webbsänds även live.