Annons

Annons

På lördag vid lunchtid är det dags! Då anländer hjulångaren Eric Nordevall II till Jönköpings hamn från sin hemmahamn i Forsvik. Båten är en kopia av den båt som byggdes 1836 men som efter 20 år havererade vid Motala och sjönk till botten under en tur på Vättern. Ett gäng i Forsvik lyckades med sin dröm att bygga en ny båt och sedan ett år trafikerar den olika platser kring sjön.
– Nu äntligen kommer den hit, konstaterar Calle Tholén (bilden), utvecklingschef vid Jönköpings kommun som ser fram mot lördagens aktiviteter på stan som knyter an till 1800-talet och båtens historia.

Aktiviteter i hamnen under helgen
Det är entusiaster från föreningen för Wetterns sjöfartshistoria, föreningen allmogebåtar, Jönköpings segelsällskap, teatergruppen Småstickorna samt kommunen och landstinget som är engagerade i helgens aktiviteter där området kring piren kommer att likna en 1800-talshamn med mycket liv och rörelse.
Flera tidsenliga båtar kommer vara på plats och det ryktas även om att finlandssvenska pirater ska vara i antågande för att röva med sig kvinnofolk...
– Vi vill att folk ska få en upplevelse av 1800-talet, säger Anders Halldén, föreningen för Wetterns sjöfartshistoria i Jönköping.

Foto: pressbild

Småstickorna bjuder på teater
För den som vill kommer det gå bra att kika in i båten under lördagen eller söndagen. Det kommer även bjudas på 1800-talsmarknad, skådespel och musik.
– Det blir lite tjo och tjim och handgemäng, lovar Eva Edevik som jobbar med teater och har hand om teatergruppen Småstickorna som ska bjuda på fart och fläkt som inte skådats på ett bra tag nere i hamnen.
– Det blir mycket dramatik, lovar Calle Tholén som hoppas att alla jönköpingsbor ska gå man ur huse för att hälsa båten och besättningen välkomna under lördagen någon gång mellan klockan 13-14.