Annons

Det är många som är förväntansfulla efter arbetet som tagit längre tid än man trott och kostat mer pengar än tänkt. Inte minst museichefen Sergei Muchin och kommunalrådet Anna Mårtensson som under måndagen bjöd in till pressträff med rundvandring i de nya lokalerna som både är superfräscha och extremt säkra på flera sätt. Nu ska det bli ändring i huset och fler ska lockas in i lokalerna. Om inte för att titta på konst så kanske för att hänga en stund, träffa vänner eller värma sig vid den nya öppna spisen.

Picasso till stan?
– I morgon sätter det fart med byggnation av utställningarna, berättar Sergei Muchin, som stolt visar runt i de nya lokalerna som anses vara bland de säkrare i landet och därför kan få ställa ut riktiga storverk som Picasso om det vill sig väl.
– Min ambition är att vi kan visa internationell och spännande konst, säger Muchin som nämner verk av just ovanstående konstnär som möjliga objekt för jönköpingsborna att titta på framöver.


Länsmuseets chef Sergei Muchin och kommunalrådet Anna Mårtensson visar runt i det nya uppfräschade huset som nu ska förföra jönköpingsborna på nytt.

38 ton pansarglas och mil med kablar
Det är minst sagt avancerade grejer som det pysslats med i huset under de två senaste åren. Det handlar om allt från installation av speciella luftsystem till belysning och ombyggnation som ska göra museets verksamhet mer publik. 300 kvadratmeter (38 ton) pansarglas har använts i byggnaden och de kablar som lagts skulle räcka hela vägen till Värnamo. Hela betongplattan i grunden har lagts om för att bli av med fuktproblemen och alla lampor som installerats har en särskild identitet och kan styras via ett datorsystem och ändras beroende på vad det är för utställning man visar.

Nytt cafe
Efter renoveringen ska de tidigare ganska så anonyma lokalerna bli mer tillgängliga. Till exempel får museishopen en ny entré ut mot Slottsgatan för att det ska bli enklare att kika in.
Nytt är också att caféet som ligger i anslutning till museet kommer få ny ägare och ett nytt koncept som konstcafé.


Journalister från media var inkallade för att få beskåda de nya lokalerna.

Vill ordna nattvisningar
– Vi tänker börja med nattvisningar, berättar Sergei Muchin som ser fram mot att få visa lokalerna och konsten i ett nytt ljus.
Renoveringen har kostat 35 miljoner och ytterligare åtta miljoner har gått till bland annat inredning i lokalerna. Nu vill Muchin även få ihop pengar för att kunna visa många spännande utställningar för länets innevånare. Mycket handlar också om att öppna lokalerna och få folk att komma till museet. För att titta på konst, prata om konst eller bara ta en fika, träffa vänner och själv får testa på något konstnärligt under en workshop.

Framöver finns det en hel del utställningar att vänta. Det blir bland annat John Bauer och Elisabeth Ohlson Wallin. Se vårens program!