Dessa personer har tackat ja till att vara med:
Anna Mårtensson, Johan Thor, Rune Backlund, Nina Marjavaara, Lena Maria Klingvall, Anette "Kastrullhäxan" Edlund, Helena Nordström, Armita Mohebali, Mia Isaksson, Michael Agerbring, Torgny Wirén, Karl Martindahl, Mats Tagerås, Inger Rutensköld, Sofia Paldanius, Eva Londos, Per-Olov Norlander och Johanna Linder. Dessutom hoppas arrangören att få med en spelare från HV71 och en känd kock.

Annons

Lördag 6 april är det premiär för Maria Stuart, Friedrich Schillers pjäs från 1800-talet, på Kulturhuset Spira i Jönköping. Utöver nio skådespelare ur Smålands Dramatiska kommer även kända Jönköpingsprofiler att synas på scenen.
Det handlar bland annat om ett kommunalråd, en restaurangägare och en OS-kanotist.
- Vi har haft god lust och många härliga skratt när vi har valt vilka som ska vara med. Vi har velat få till en bra mix av olika människor som representerar olika delar av samhället, säger Thomas Tegnér, marknadschef på Smålands Musik och Teater.
Enligt Tegnér har det varit lätt att få de flesta tillfrågade att tacka ja.
- Många har sagt ja direkt, vi har inte behövt övertala. Det känns väldigt, väldigt roligt, säger han.

Inte helt främmande
Kanotisten Sofia Paldanius kommer från sportens värld, men teater är inte helt främmande för henne.
- Jag gick på teaterverkstan i början av 1990-talet, och då blev jag intresserad av teater. Jag har tyckt att det har varit väldigt kul att vara på scen, därför tackade jag ja, förklarar hon.Karl Martindahl och Sofia Paldanius är två av dem som har tackat ja till att vara statist i Maria Stuart. Nu gäller det att läsa på manus.

- Jag är intresserad av kultur i allmänhet, så det ska bli jätteroligt. Sedan är det kul rent symboliskt att vara med och representera folket, det är en hedrande uppgift. Det är bra att visa att vi idrottare kan vara med och bidra i kulturen, annars är det skilda världar.
Artisten Karl Martindahl, som bland annat har varit med i Melodifestivalen, tvekade inte heller att vara med när han blev tillfrågad.
- Jag tyckte att det lät som en rolig grej, jag gillar att ta nya grepp. Jag gillar det här med kultur och vill att det blomstrar till det yttersta. Det är spännande att kunna bidra på något nytt sätt, säger han.

Spelas fram till maj
Maria Stuart handlar om 1500-talsdrottningarna Maria och Elisabeth, som kämpar om tron. För att förankra berättelsen här och nu gästas varje föreställning av en känd Jönköpingsprofil på scenen.
Varje person har en replik på cirka fem meningar som yttras i ett dramatiskt skede av handlingen.
Pjäsen kommer att spelas fram till 15 maj, dessutom kommer det att ges en föreställning 21 maj i samband med scenkonstbiennalen. Arbetet med att sälja biljetter pågår för fullt.
- Vi gick inte ut med detta i vårt årsprogram som vi släppte i maj och släppte detta först i oktober. Vi räknar med att köra på riktigt hårt de sista tre veckorna, säger Thomas Tegnér.