Annons

Annons

För 30 år sedan stormade 200 ungdomar gamla brandstationen i Jönköping. Senare gick politikerna med på att ge ungdomarna i kulturhusföreningen ett eget hus på Tändsticksområdet. Nu har kommunfullmäktige beslutat att kommunen ska ta över det administrativa styret i huset. Trots en tuff vecka med besvikelse hos kulturhusföreningen var det bara glada miner under tisdagens 30-årsfirande.


Vegetarisk grill stod på menyn under firandet.

Trevligt röj!
– Jag ser fram mot att lyssna på Vänsternäve, det är trevligt röj och finns mycket själ i musiken och man kan sympatisera med texterna, säger Benjamin som är och hälsar på flickvännen Malin i stan.
– Trevligt folk och bra musik är vad vi förväntar oss, fyller Malin i.

Hur tror ni att kommunfullmäktiges beslut om Kulturhuset påverkar kvällens firande?
– Idag tror jag inte det har stor påverkan men jag tycker det är tråkigt att de ska ta ifrån oss det vi kan göra som inte har så mycket pengar i livet just nu, säger Jennifer Fjäll.
– Det kommer bli asgött och bra stämning ikväll, tror Ida Dahlstrand.

Thea Widlund är ansvarig för 30-årsfirandet i Kulturhuset.

Ett steg i kampen!
Thea Widlund är ansvarig för dagens firande i Kulturhuset. Hon har fullt upp med att fixa under kvällen när Jnytt träffar henne. Nya band som ska spela anländer och besökarna strömmar till.
– Det kommer mer och mer folk hela tiden efter att folk slutat jobbet. 300 har tackat ja på Facebook och många som är här har inte Facebook...så vi får se hur många det blir, säger Thea som menar att den här dagen bara är fylld av glädje.
– Vi har bara kört på. Det här är 30-årsfest och vi firar att vi vill ha Kulturhuset i 30 år till. Det är ett steg i kampen för att få 30 år till.


Monica Lund, Marie Kullander, Viktor Mårtensen, Miro och Cathrine Englund Eriksson slöt upp för att fira Kulturhuset.

"En epok som går i graven"
– Det är kul att gå hit med barnen, vi brukar vara här ibland, säger Cathrine som spenderat mycket av sin ungdom i Kulturhuset.
Hon tycker det är tråkigt med politikernas beslut om Kulturhusets framtid.
– Det känns tråkigt, det är en epok som går i graven. Vi får väl se vad det blir av det, men det kommer väl inte bli så här. Nu har en bit av kulturen fått sitt Spira men den här kulturen måste också ha någonstans att hålla till. Alla människor vill inte ha samma kultur.
Jag tror inte att Spira kommer att anpassa sig efter den här typen av kultur, säger Cathrine.