Fakta Daniel Larsson
Ålder
: 24.
Bor: "Norra Strandgatan...Det är HV-huset har jag hört".
Familj: Mamma, pappa, syster och flickvän.
Längd: 183 cm.
Vikt: 82 kg.
Position: Målvakt.
Klubbar i karriären: Luleå, Boden, Hammarby, Djurgården, Grand Rapids Griffins, HV71.
Intressen: Familjen, bilar, snöskotrar.
Aktuell: Sista utpost hos svenska mästarna HV71 som ska ersätta Stefan Liv.

Daniel Larsson kommer tillbaka till elitserien i samma sits som Stefan Liv gjorde när han aldrig tog en plats i NHL.
Men före det pekade karriärkurvan åt ett håll. Nämligen spikrakt uppåt. Efter en säsong i Hammarby utvecklades han till en av Sveriges mest spännande målvakter under sin tid i Djurgården.
Utmärkelser som årets rookie och elitseriens bästa målvakt 2007/2008 vittnar om det.
- Det är grymt att få de utmärkelserna och det var en bonus, fast det var inget man tänkte på under säsongen, säger Larsson.
Du ångrar inte med facit i hand att du åkte över till NHL?
- Nej, det var lärorikt och det utvecklade mitt spel. Det var helt klart värt att åka över och spela där borta. Men efter förra säsongen kände jag att jag stannade upp. De hade ingen målvaktstränare under mina två år så när de sa att det var fullt med målvakter i Detroit så var alternativet att stanna i AHL. Det ville jag inte.
Daniel Larsson har inte svårt att dölja skrattet i ansiktet när Stefan Liv kommer på tal. Han anade att frågan under intervjun förr eller senare skulle dyka upp.
- Jo, vi har gått samma väg och jag har fått höra det ett par gånger nu. Men det är kul att få vara här och försöka ta chansen när han lämnat. Stefan har varit bra i många år här så det blir en tuff uppgift. Men jag ska skärpa mig för att bli bättre.

Lyser upp efter Livs hyllningar
Det sista Stefan Liv sa innan flyttlasset gick till Ryssland var att kommentera sin efterträdare.
Det lät så här: "Han är fantastiskt duktig. Det kommer bli en jättesuccé för honom här".
När Daniel Larsson får reda på det lyser han upp.
- Det är stort! Kul att höra att han tycker det. Jag hoppas det stämmer också, säger Larsson och ler.
Men faktum är att Daniel Larsson inte är hos svenska mästarna för att ersätta Stefan Liv. Hans plan är att överträffa honom.
Även om en handfull elitserieklubbar ryckte i 24-åringen från Boden i våras visste han vad han ville när agenten hörde av sig.
- När slutspelet med Detroit var slut så sa jag åt min agent att kolla vad som fanns. I samma veva lämnade Stefan, då var det inte så svårt att välja när HV hörde av sig, om du förstår vad jag menar, berättar Daniel Larsson.


Jag har blivit riktigt bra omhändertagen och det är tveksamt om jag kan hitta något bättre. Så säger Daniel Larsson om sin nya klubb och nya hemstad Jönköping.

"Ingen annan klubb är lika seriös som HV"
För i HV71 finns nämligen allt som Larsson söker efter sina två år i AHL och Grand Rapids Griffins. Vinnarkulturen, tjurigheten och viljan att fortsätta utvecklas.
För honom har ingen annan elitserieklubb de förutsättningarna som han fått i Jönköping, förklarar han.
- Jag har inte hört någon annan klubb som är lika seriös som man är i HV. Jag har blivit riktigt bra omhändertagen och det är tveksamt om jag kan hitta något bättre.
Finns det något speciellt du tänker på?
- Alla vinnarskallar. Så fort man går ut på isen är alla dåliga förlorare. Du vet att det blir liv när någon förlorar.
Hur är du själv?
- Jo...jag brukar bli riktigt tjurig. Även om man lärt sig släppa det efter några timmar efter match så måste du vara det om du vill vinna. Det är så man utvecklas, hela tiden.
Men bakom hockeyutrustningen hittar vi en annan Daniel Larsson. En trygg norrlänning med båda fötterna på jorden och med ett brinnande motorintresse.
- Det mesta handlar om motorer, bilar och snöskotrar. Hockey har jag ingen koll på alls, svarar han.

Känner sig hemmastadgad i Vätterbygden
Flickvännen har precis flyttat hit och Daniel Larsson börjar känna sig mer och mer hemmastadgad i Vätterbygden. Det påminner mycket om Boden, menar han.
- Men det är en bra mycket större stad ändå. Men jag gillar det och det är bättre här än i Stockholm, det är lite småstadskänsla över det och det finns ganska mycket vatten. Det har vi hemma också.
Fast till en början är det på isen han ska känna sig hemma. Daniel Larsson har fått en av de mest eftertraktade positionerna i landets bästa hockeylag. Men med det kommer också pressen.
- Jag försöker vända på det och köra ännu hårdare. Alla vill vinna och vi kommer jobba hårt hela säsongen för att ta ett nytt guld.
Hur känns det att möta Djurgården direkt i premiären?
- Det ska bli skoj. "Linkan" (Fredrik Bremberg) får det väl lite tuffare än mig men jag ser verkligen fram emot det.