– Jag är oerhört nöjd med medaljen. Det här är något som jag har drömt om, jublar Kajsa när jnytt når henne i hotellrummet.
– Resultatet var kanske inte så där jätteöverraskande för mig. Jag har känt att jag har kapacitet att vara med och slåss i den absoluta toppen. Men det är ju ändå inte något som man kan räkna med, fortsätter Kajsa.
Vann loppet gjorde Marte Reenås, Norge före Josefine Engström, Sverige. De här båda stod i en klass för sig. Kajsa Richardsson var distanserad med nästan tre minuter av segrarinnan.
– Jag hade ganska långt upp till segern. Tre minuter är mycket, men både Marte och Josefine var starka den här gången. För min egen del är jag helnöjd med orienteringsdelen som fungerade bra. Åkningen var "okej". Men det var också en svår bana.

Intressant fortsättning
Fortsättningen i EM kommer bli högintressant för Kajsas del. Under lördagen kör man nämligen stafetten, där de svenska tjejerna siktar på guld, och på söndag avslutas EM med långdistansloppet.
– Och det är egentligen min allra bästa distans, ett lopp där jag själv tycker att jag har den största medaljchansen. Så jag ser fram mot båda de här loppen.
I herrarnas lopp var Peter Arnesson från Hallby med. I hans fall grinade oturen honom i ansiktet då han missade bronsmedaljen med en enda futtig sekund. Även i hans fall väntar stafett och långdistans.
Europamästerskapet är en av säsongens höjdpunkter för skidorienterarna. Många betraktar EM som en större tävling än VM.
– Ja, så är det. I ett EM får länderna ställa upp med sex deltagare. I VM endast fyra. Och det är inte så många åkare utanför europa som har något med tätstriden att göra. Så det är egentligen svårare att ta en medalj på ett EM, fortsätter Kajsa.
Efter helgens tävlingar väntar ingen större vila för landslagsåkarna. De åker nämligen raka vägen till Kazakstan där världscuptävlingar väntar. Efter det åker den svenska truppen tillbaka till Sverige igen.