Vad är ett familjehem?
Barn eller ungdomar som inte kan bo hos sin biologiska familj på grund av missbruk, psykisk ohälsa eller andra orsaken familjeplaceras. Målsättningen med varje placering är att barnet ska återvända till sina föräldrar.
Källa: Jönköpings kommun.

Andreas Berglund och Patrik Larsson har varit sambos i tio år och paret har länge pratat om att bli fosterföräldrar.
- Vi hade fått väldigt goda referenser från kompisar och vänner i Jönköping, det var därför vi ansökte dit från början, berättar Andreas.
I höstas fick de ett hembesök av socialtjänsten i Jönköping där de fick berätta mer om sig själva. Mötet gick bra och handläggarna var nöjda.

Fick vänta en månad - utredarna skämdes
Andreas berättar att man skulle få ett besked inom en vecka, men när en månad hade gått började de bli oroliga. Då beslutade de sig för att ringa upp socialtjänsten för att höra vad som hade hänt.
- När vi fick kontakt med utredarna skämdes de, de visste inte hur de skulle återkoppla till oss. Även om det inte var deras beslut och de har varit jättetrevliga, har det skötts väldigt dåligt. Framförallt så är det ju utredarna som sagt vi är lämpliga för ett familjehem.
Orsaken till varför de helt plötsligt inte var lämpliga som föräldrar berodde på att de var levde i ett samkönat äktenskap.
- Det känns idiotiskt. Vi har förutsättningar att ge ett barn ett hem, det har inte med vår läggning att göra, menar Andreas som tillsammans med sin sambo nu har anmält socialtjänsten i Jönköpings kommun till Diskrimineringsombudsmannen.

"Har inte varit med om liknande bemötande"
- Jag har inte varit med om något liknande bemötande, inte så påtagligt i alla fall och inte av en kommun, fortsätter Andreas Berglund.
Anna-Karin Bergström, sektionschef inom socialtjänsten, känner inte till händelsen och inte heller att man blivit DO-anmälda. Hon beklagar ändå händelseutvecklingen.
- Det låter väldigt olyckligt om vi har lovat en vecka och sen inte ringer överhuvudtaget. Om det är deras upplevelser är det en kritik som vi verkligen måste ta till oss. Men som sagt, jag känner inte till det här, säger Anna-Karin Bergström.
Hur ser du på att de blivit nekade på grund av att de lever i ett samkönat äktenskap?
- Rent generellt gör vi olika bedömningar, det är ingen rättighet att bli ett familjehem. Det handlar om en process och en lämplighetsbedömning.
Vad gör ni för bedömningar?
- Det är olika faktorer. Dels handlar det om utrymme och dels erfarenheten av barn. Vi undersöker om personerna är lämpliga eller inte.

Har blivit godkända i sin hemkommun
Enligt Bergström handläggar man ett hundratal ansökningar varje år, endast ett trettiotal går man vidare med.
- Men i det här fallet har jag inte varit inblandad i, berättar hon.
Har ni nekat någon tidigare på grund av deras sexuella läggning?
- Vi har sagt nej till många familjer, men det känner jag inte till att vi har gjort.
Även om Patrik Larsson och Andreas Berglund fått ett nej av socialtjänsten i Jönköping har de trots allt fått ett positivt besked av socialtjänsten i Skövde, berättar Andreas.
- Vi har blivit godkända men inte fått någon placering än. Men det är uppe för diskussion och det lät väldigt positivt, säger han.