- Eftersom vi vill ha en seriös utbildning för barn och unga är det här steget viktigt. Det gör att vi förstärker vår position som ledande på helhetsutbildning för unga fotbollsspelare i regionen, säger Gustaf Nilsson, ungdomsansvarig i Jönköpings Södra IF, i en kommentar.
Tanken att jobba med teoriinformation kring kost, alkohol och skadeförebyggande med mera är inte ny. Men det J-Södra nu gör är att sätta samman alla bitar till ett utbildningspaket som ska löpa år efter år, där man riktar de olika delarna i utbildningen till olika åldrar.
- För oss handlar det om att kvalitetssäkra verksamheten och säkerställa att spelarna får den information de behöver över lång tid, säger Victor Magnusson, som är ansvarig för det nya teoripaketet i J-Södra.

Tar hjälp av experter
För att få ut bra information tar klubben hjälp av experter på olika områden. Den här veckan startar utbildningarna med tema antimobbning/kränkande behandling, där Håkan Wetterö föreläser. Wetterö jobbar professionellt med dessa frågor inom skolorna i Jönköpings kommun. Föreläsningen som ges i J-Södra den här veckan heter "Läget i laget" och riktar sig till både barnen mellan 10-15 år och deras föräldrar.
- Jag blev väldigt glad när J-Södra kontaktade mig. När det gäller att förebygga mobbning måste vi alla vara med och hjälpa till, och då är det mycket värdefullt att den ledande fotbollsföreningen också tar sitt ansvar, säger Håkan Wetterö.


Håkan Wetterö och Maria Eibler.

Anlitat drogterapeut
Ett annat tema som kommer att tas upp i vår är alkoholförebyggande. Där har klubben anlitat Maria Eibler, alkohol- och drogterapeut i Jönköpings kommun. Hon är internationellt certifierad i ämnet tillsammans med ytterligare 35 personer i hela Sverige. Hennes föreläsning vänder sig till lite äldre ungdomar.
- För mig handlar det inte om att moralisera eller komma med pekpinnar. Min uppgift är att bidra med kunskap kring alkohol- och drogproblematiken. Jag måste säga att jag har stor respekt för J-Södra som tar tag i de här frågorna på ett seriöst sätt, säger Marie Eibler.
J-Södras ungdomsakademi har som övergripande målsättningar att dels få fram elitspelare i fotboll, dels bidra till barns och ungdomars personliga utveckling. Satsningen på en ny strukturerad teoriutbildning för barnen och föräldrarna i klubben är ett led i båda målsättningarna.

"Redo på alla plan"
- För oss är fotbollen en yrkesutbildning. Då gäller det att se till så att barnen och ungdomarna får en utbildning som gör dem redo på alla plan. Lika viktigt som att kunna finta och dribbla, lika viktigt är det att veta hur man fungerar i grupp och tar hand om sin kropp, säger Victor Magnusson.
2012 blir ett prövoår. Därefter kommer utbildningspaketet att ses över inför 2013 och eventuellt justeras och byggas ut.
- Vi är i början av ett stort arbete och det känns mycket spännande att sätta igång, säger Victor Magnusson.