Fotbollsprofilen på friskolan Prolympia i Jönköping ska utvecklas. Ett tätare samarbete mellan skolan, familjehemmet och elevernas idrottsföreningar ska byggas.
- Det är första gången i Sverige vi visar upp det här idrottskonceptet i ett större sammanhang. Jönköping kommer bli ett pilotprojekt för oss, säger Ralf Lilja som är vd för Prolympia och Änglagårdsskolan i Göteborg.

Tar hjälp av idrottspsykolog
Utbildningen "Fotbollens hemligheter" har skapats av IFK Göteborg-profilen Roger Gustafsson och under måndagskvällen var han, förre landslagsspelaren Niclas Alexandersson och Lars-Åke Lagrell inbjuda under den öppna kvällen för unga tjejer och killar tillsammans med deras föräldrar som skulle berätta och ta del av projektet.
Kvällen varvades med såväl informationsmöten som fotbollsträning med Niclas Alexandersson.
- Allt handlar om teori och träning. Fungerar skolan fungerar idrotten och fungerar idrotten fungerar också skolan. Det är unikt för en svensk skola att dessutom ta hjälp av en idrottspsykolog i den vardagliga verksamheten i skolan, säger Ralf Lilja som berättar vidare att detta är ett led i att vidareutveckla Prolympias profil.

Henric och Ralf Lilja från friskoleorganisationen Prolympia. Foto: Daniel Hultqvist.

"Vi har bestämt oss att ligga i frontlinjen"
- Det krävs en oerhört hög kompetens men vi har bestämt oss att ligga i frontlinjen att vara bäst i Sverige att kombinera idrott och skola. Snart kommer vi dessutom implementera teorin på innebandyn också. Succesivt kommer vi växla över till fler idrotter, säger Ralf Lilja.
- Det har varit ett oerhört stort intresse bara för den här kvällen. Vi har fått tacka nej till hälften som ansökte för att vi helt enkelt inte fick plats här i Tipshallen.
I skolan ska Prolympia-eleverna följa en särskild hälsoprofil som talar om hur det går i skolan och hur idrotten fungerar som komplement, förklarar Ralf Lilja.
Skolan har redan tecknat samarbetsavtal med J-Södra, Mariebo, Ekhagen, Husqvarna FF och IFK Göteborg.

Startar i höst
- Barnen kommer ha det med sig för resten av livet. En överbelastning är vanligt i den åldern och samtidigt som lärarna ser hur utvecklingen går får idrottsföreningarna och föräldrarna samma information.
- Vi kan exempelvis rekommendera någon att avstå ett pass i veckan för att istället vara med kompisar och familjen, säger Ralf Lilja.
Hans son, Henric Lilja, är utbildad idrottspsykolog och kommer vara projektledare på Prolympia när utbildningen sätts igång till hösten.
- Det känns väldigt roligt att vara med om detta. Det handlar om en helhetsmiljö som vi vill ge ungdomarna. I Europa ligger man långt före medan vi i Sverige inte alls är på samma plats, säger Henric Lilja.