Det är ett speciellt äventyr som David Erixson från Taberg och kompisen Niclas Bentzer från Falun ger sig ut på i januari nästa år. I 130 dagar ska de skida 250 mil genom hela Norge, från Lindesnäs i söder till Nordkap i norr. Turen kallas "Norge på langs" och är en imponerande sträcka för den som vill vara med om naturupplevelser och en fjällvärld utöver det vanliga.
Distanserna som de kommer att köra varje dag kommer att variera, beroende på väder och vind. Någon dag kanske de åker tre mil medan de nöjer sig med någon mil en annan dag.
– Vi snittar på två mil per dag, säger Niclas.

Lyxigt värre på fjället
Killarna möttes 2011 på Storulvåns fjällstation där de jobbade som fjällguider. Intresset för skidor, fjälliv, djur och natur gjorde att det gemensamma projektet att genomföra de 250 milen på skidor kändes aktuellt. Men glöm svettiga och otvättade långkalsonger, ständigt kalla nätter i vindskydd och en asketisk kost. Det här är 250 mil med lyx och glädje, killarna har på sin hemsida valt att profilera sin tur som "Norge på langs
- de luxe".

– Vi vill sätta guldkant på det och göra det så enkelt som möjligt, säger Niclas Bentzer och berättar att de kommer att ha med sig en hel del godsaker i packningen och sparat i förråden som de kommer att ha längs vägen. Vad sägs om till exempel parmaskinka, parmesanost och 50 kilo choklad?


Fjällvärlden är vardag för David Erixon och Niclas Bentzer. Foto: David Erixon


David Erixon från Taberg laddar för den långa resan. Foto: David Erixon

Viktigt med bra grejer
Just nu pågår förberedelserna för det stora äventyret. Och det är mycket som ska organiseras och fixas. Veckopackningar som de kommer hämta upp längs vägen ska göras i ordning och turskidorna och annan utrustning ska ses över noga.
– Det är viktigt på en sådan här lång tur att man är förberedd på ett bra sätt och utrustningen man har är central, den måste fungera. Därför har vi turen att få samarbeta med några av de bästa leverantörerna på marknaden. Det gör att man kan njuta ännu mer av att vara ute och av turen istället för att oroa sig för om grejerna kommer att hålla eller om man måste sitta och laga en massa saker, säger Niclas.

Larmknapp tillgänglig
Och familjerna här hemma ska inte behöva vara oroliga för hur det går på turen.
– Vi har med oss en liten manick som kallas för en spot som kommunicerar med gps:er och som man kan sända meddelanden med också. Om allt går som planerat och vi mår bra så trycker vi på okejknappen och så skickas det ett förprogrammerat program till mobiler och mailadresser att vi mår bra, säger David och tillägger att det även finns en SOS-knapp att trycka på om nåt går fel.
Förväntningarna är stora inför resan.
– Förhoppningsvis kommer vi att få se många storslagna vyer med öppna vita landskap, vidder och höga fjälltoppar, säger Niclas entusiastiskt.