- Sofia har utan tvekan kapacitet att ta medalj i London. Så bra är hon. Hon tillhör den yppersta världseliten och har hon en bra dag då allt stämmer så får de andra åka ruskigt fort om de ska slå henne...
Det är en avslappnad Susanne Gunnarsson och en lika avslappnad Sofia Paldanius som pratar med media. Det är nu som hon har tid att vara anträffbar för journalister och fotografer. Redan i nästa vecka börjar uppladdningen inför OS och då kommer jönköpingskanotisten att vara 100-procentigt fokuserad på sommarens stora äventyr.I toppform den 7 augusti
- Den 7 augusti går det första loppet. Då ska jag vara i absolut toppform med hjälp av Susanne Gunnarsson. Hon vet precis vad jag behöver och kan ge mig den hjälp som gör att OS blir riktigt lyckat, säger Sofia Paldanius.
Att det blev ett samarbete med den legendariska kanotisten från Katrineholm som tog OS-silver redan 1984 i Los Angeles, är ingen tillfällighet.
- Nej, jag och Susanne känner igen varandra sedan många år. Vi är goda vänner utanför banan och för mig var det naturligt att fråga henne om hon ville hjälpa mig med träningen.
- Susanne kan vara väldigt tuff och hård. När det gäller träningen backar hon inte något. Men det är så mycket mer hon hjälper mig med. Jag har varit med i många år och ibland blir mycket självklart. Det är bra att bli ifrågasatt ibland. Jag känner en trygghet med Susanne som jag saknat tidigare. Det är lätt att börja tveka när något går emot och då vet Susanne precis hur jag tänker eftersom hon själv har upplevt samma sak.

Lämnar inget åt slumpen
- Träningarna är också annorlunda. Nu handlar det mycket om tävling även på träningarna. Hon lämnar inget åt slumpen.
33 år gammal är JKK-kanotisten lika gammal som Susanne var när hon tog OS-guld i Atlanta. Hon känner att hon är i bättre form än någonsin.
- Fysiskt sett är jag bättre nu än tidigare. Jag är starkare, är en bättre kanotist och fortsätter att utvecklas. Men det finns mer "att hämta". Tiden fram till OS, med bland annat SM och EM, blir viktig. Dessa tävlingar blir utmärkta tester för mig så jag ser att jag är på rätt väg.
- Nu ska alla pusselbitar sätta på plats. Träningen trappas upp, sedan handlar det mycket om att äta, sova och ännu mer träning...
Susanne Gunnarsson ler när hon hör Sofia Paldanius.Fantastisk grund att stå på
- Hon har en otrolig erfarenhet och en fantastisk grund att stå på. Hon visade i de senaste världscuptävlingarna att "hon är med däruppe". Inte bara en gång utan två. Konkurrensen var otroligt hård men hon presterade när det väl gällde.
- I London möter hon exakt samma tjejer. Det är egentligen ingen skillnad på ett OS för oss utövare. Däremot är den mediala biten mycket större.
Att klartecknet från SOK kom så pass sent är dock ingen fördel.
- Nej, jag hade gärna sett att hon blev klar tidigare. Men det spelar ingen roll. Vi är långt framme och det är bara den sista kicken som saknas. Sedan är hon förberedd, säger Susanne Gunnarsson.

Inte givet att tacka ja
Att Susanne Gunnarsson skulle tacka ja till tränarjobbet var långt ifrån givet.
- Jag funderade mycket på vad jag skulle kunna bidra med när jag fick frågan i höstas. Men eftersom jag känner Sofia även privat kändes det rätt.