Det är fullt med folk på Elmia under öppningsdagen för husvagn- och husbilsmässan. Folk provsitter campingstolar, sticker in huvudet i olika vagnar och bilar, mäter och kollar priser, minglar och pratar med bekanta. Det är liv och lust i campingvärlden just nu och den tidigare lågkonjunkturen verkar vara ett minne blott.


Många åker till Elmia husvagn husbil för att kolla in nyheter och träffa campingkompisar.

Jörgen Nyström, projektledare för mässan, hoppas på omkring 35 000 besökare till Jönköping.

Rekordmånga utställare
Jörgen Nyström, projektledare för mässan, är nöjd. Mycket nöjd. För hur kan man vara ledsen när det är så positivt i branschen just nu? Trots att antalet kvadratmeter har utökats maximalt har
han varit tvungen att tacka nej till
utställare och försäljningen av husbilar
har ökat med 34 procent de senaste
åtta månaderna.


Årets försäljning av nya husbilar och husvagnar beräknas hamna på 4,5 miljarder kronor i Sverige, vilket är 20 procent mer än förra året.
Under årets mässa är det insidan som gäller. Det har inte kommit några större uppdateringar på utsidan av vagnar och bilar men inuti har det hänt en hel del.

Superlyx på hjul
- Mer lyx, mer design och mer komfort, det är den tydliga trenden, säger Jörgen som tror att behovet av att komma till mässan är stort efter lågkonjunkturen. Det finns ett sug efter nyheter.
Större kylskåp, superdesignade kranar, fräck belysning och häftiga plattv-skärmar är vad som gäller för den som vill leva lyxliv på campingplatsen. Läskiga campingtoaletter och krångel i samband med matlagning är ett minne blott.
Jörgen märker också att nya målgrupper upptäckt husvagnslivet. Golfare och hästfolk är några grupper som hittat till campingarna och tycker det är smidigt att slippa släpa på saker till och från olika hotell. Istället väljer de husvagn eller husbil.
20 procent av tillverkarnas försäljning av husvagnar och husbilar sker under mässan på Elmia. Många går runt och kikar och fattar beslut om att köpa nytt


Vill du åka smått och färgglatt...


eller får det vara en superstor Concorde för nära 2,2 miljoner?

Några som är på plats för att träffa bekanta och kolla på nyheter är
Thomas Andersson och Pia Sundin från Växjö och Leon och Kerstin Andersson från Ytterby.
Paren gillar att vara ute och campa men en sak skiljer dem åt. Sundins satsar på husbil och Anderssons kör husvagn.
- Varför bo i ett släp? frågar sig Pia Sundin men ber snabbt om ursäkt till husvagnsvännerna.
Konstateras kan att de olika valen av husvagn eller husbil står och faller mycket på vad syftet med resan är. Den som ska vara på en camping hela sommaren och vill ha bilen fri satsar gärna på en husvagn medan den som ligger och kör mycket på vägarna och vill ha allt i ett ofta gillar husbil.

När det gäller lyx och flärd tycker paren att de gigantiska concorderna är lite för mycket.
- Jag vill inte ha så mycket glas, det är för mycket lyx, säger Pia.