Assyriska IK bildades inför säsongen 2009 och har sedan dess successivt tagit sig uppåt i seriesystemet. Efter två år i sexan, ett år i femman och ett år i fyran blir det spel i elitfyran 2013.
Förklaringen till framgångarna?
- Vi har en klar och tydlig målsättning från både styrelse och spelare. Dessutom har vi lyckats knyta till oss bra spelare, vilket är en förutsättning för att lyckas, menar Ninos Töre med ett förflutet i både Husqvarna FF och Tenhults IF.
I år blev det en andra plats i fyran bakom seriesegrande Mariebo. Men tack vare två segrar och en oavgjord match i kvalserien till elitfyran kan klubben fira ännu ett avancemang. Allt blev klart efter 4-0-segern borta mot Madesjö.

"Hade favoritskap på oss"
- Vi visste att vi skulle komma högt upp med den spelartrupp vi har. Vi hade blivit riktigt besvikna om vi inte hade kommit högt upp, det hade varit väldigt tråkigt, säger Lenart Yako.
- Vi hade favoritskap på oss trots att vi var nykomlingar eftersom vi hade ett starkt lag på papperet. Men man ska omsätta det i praktiken också. Vi var trots allt nykomlingar, hade en del nya spelare och ny tränare (Moses Gitau) och hade en del klart ganska sent. Med tanke på förutsättningarna är vi nöjda, säger Ninos Töre.
2013 betyder ny säsong och ny serie. Men i nuläget tyder ingenting på att Assyriska blir en slagpåse i elitfyran.
- Det är svårt att redan nu säga hur vi kommer stå oss där. Men vi besegrade både Habo och Madesjö i kvalet och känner att vi ligger hyfsat i fas. Vi ska sätta oss ner i gruppen och diskutera målsättning och sådant, men helt klart vill vi inte vara med i botten, säger Töre.


Frågan är vad man ska vänta av Assyriska IK framöver. "Vi är medvetna om att det blir svårare för varje division, men division 3 är ingen orimlig målsättning", säger Ninos Töre, i mitten.

"Vill ta oss uppåt"
I dagarna presenterades det första nyförvärvet; välkände Michel Kamhie med ett förflutet i både Jönköpings Södra och Tenhult.
- Vi är inte nöjda med att spela i elitfyran utan vill ta oss uppåt i seriesystemet. Jag tror att vi kan fortsätta vår resa eftersom det finns både intresse och en vilja i klubben att göra en satsning. Vi har definitivt spelare som är kapabla att göra det, säger Töre.
- Till nästa säsong hoppas vi få behålla de flesta spelarna och fylla på med tre-fyra klasspelare från högre divisioner. Tränarfrågan är inte löst men det kommer att bli klart inom kort.
Hur långt upp siktar ni?
- Vi sade redan från början att vi skulle gå rakt igenom de lägre divisionerna, och den målsättningen har vi hållit hittills. Vi är medvetna om att det blir svårare för varje division, men division 3 är ingen orimlig målsättning.
En del nystartade fotbollsklubbar har inte blivit så långlivade. Vad talar för att ni blir det?
- Vi har en bra fungerande organisation, en styrelse som brinner för verksamheten och spelare som brinner för både laget och verksamheten. Vi är inte här tillfälligt utan för att avancera och ta oss framåt.

Nya i klubben i år
Medan Ninos Töre har varit med ända sedan starten gjorde både Gabriel Benjamin och Lenart Yako sin första säsong i Assyriska.
- Det är sköna grabbar i laget, vi har väldigt kul ihop på träningarna. Dessutom försöker vi alltid spela boll. Både jag och Gabriel stormtrivs, säger Yako.
- För mig har det varit riktigt bra att komma hit. Det har varit bra för min utveckling eftersom jag fick förtroende direkt. Sedan blir man bättre när man spelar med bättre spelare, tillägger Benjamin.