- Vi har märkt lågkonjunkturen genom att efterfrågan på rekryteringstjänster har minskat medan konsultsidan har ökat, det vill säga att man väljer att hellre hyra in än att anlita just nu, säger Charlotte Järeby Hellman, platschef på Poolia i Jönköping.

Viktigt vid rekrytering
- Det allra viktigaste är att man söker jobb inom de områdena som man har kompetens. Man ska inte bara skicka massutskick utan visa att man är genuint intresserad av de tjänster man söker, säger Charlotte.

Goda råd till jobbsökare
- Börja med att planera din jobbsökarprocess. Ställ dig frågor som: vad vill jag göra? Vad har jag att erbjuda? Och därefter börjar du söka.
- Skriv ett så bra CV som möjligt och utforma ett personligtbrev inför varje jobb du söker.
- Var aktiv i ditt jobbsökande! Registrera dig på flera rekryteringsnätverk, ladda upp CV och personligt brev. Berätta för ditt personliga nätverk, det vill säga alla i din omgivning och var så aktiv som möjligt på olika sajter.
-Var inte för spridd när du söker jobb. Utan tänk efter var det är som intresserar dig och vad du har för erfarenheter.

Väl på intervju
Om du väl får komma på intervju så finns det några saker som du kan tänka på för att göra ett bättre intryck.
- Var påläst! Läs in dig på det företaget du söker jobb hos så att du kan ställa frågor under intervjun.
- Tänk på vad du har på dig. Anpassa din klädsel efter arbestplatsen och visa att du har tänkt till.
- Var beredd på att svara på frågor om dig själv. En vanliga fråga är: vilka bra sidor har du och vilka bör du utveckla? Tänk också på att inte prata illa om en tidigare arbetsgivare.

För mer information om hur du söker jobb gå in på Poolias hemsida.