När Svenska Basketbollförbundet tog fram sin nya kravprofil för de gymnasieskolor som ska ha riksintag ansåg Sandagymnasiet i Huskvarna redan i ett tidigt stadie att man skulle få svårt att möta de ökade kraven.
- Vi mäktar inte med det och anser att vi inte har råd. Det handlar om både fler tränar- och lärartjänster och pengar från Sandagymnasiets och Jönköpings kommuns sida, säger Magnus Flink.
På tisdagen meddelade Svenska Basketbollförbundet att Sandagymnasiet inte längre klassas som ett Riksidrottsgymnasium för basketeleverna. Istället blir det Marks kommun tillsammans med Luleå kommun som blir huvudmän under den kommande dimensionsperioden 2014-2017.

Haft riksstämpel sedan 1979
Därmed blir Sandagymnasiet av med riksidrottstämpeln man haft ända sedan starten för snart 34 år sedan.
- Klart jag är besviken eftersom vi samarbetar sedan 1979, säger Magnus Flink.
Enligt honom handlar det om en kostnadsökning på omkring en miljon kronor, pengar som man inte har idag.
- Vi skulle bidra med betydligt mer resurser och det skulle öka med hundra procent om vi skulle tillgodose alla deras krav.
Hur mycket pengar handlar det om?
- Säg så här, i runda slängar lägger vi en miljon kronor utöver bidrag vi får från Riksidrottsförbundet. Det är min uppskattning att det rör sig om de summorna. Jag vill påstå att de sista tio åren har vi haft en bra verksamhet som Riksidrottsförbundet varit nöjda med, säger Magnus Flink.
Förutom att Mark och Luleå klarar av kraven som basketförbundets styrelse har satt nämns båda orterna ha utpräglade elitmiljöer med lag i högstaligan både på dam- och herrsidan. Dessutom har man också ett eller flera Basketetta-lag på respektive ort.

Kan gå klart utbildningen
Enligt basketförbundet innebär förändringen ändå att eleverna som påbörjar sin utbildning på Sandagymnasiet i höst trots allt kan gå klart sin basketbollutbildning på skolan.
- Vi förstår att detta beslut skapar glädje och förväntan i Mark samtidigt som vi har den största respekt för de frågor som uppstår på Sandagymnasiet. Vi vill vara tydliga med att Sanda bedriver en mycket bra verksamhet och kommer att fortsätta som ett certifierat NIU-gymnasium (Nationell Idrotts Utbildning) efter att nuvarande dimensioneringsperiod går ut, säger förbundsordförande Hans von Uthmann.
På Sandagymnasiet finns sammanlagt 25 basketelever uppdelade på tre årskurser. Varje år har Sanda haft en intagningsgräns på tio platser.
- Vi ska ändå planera en bra verksamhet för eleverna som går hos oss, säger Magnus Flink.
Tror du att attraktionskraften för Sandagymnasiet minskar med det här beslutet?
- Klart det kan bli så. Det är en besvikelse när vi vet att vi har en bra verksamhet men samtidigt handlar det om vad vi gör i verksamheten. Vi har ju nio andra idrotter som inte är lika statusfyllda som ett riksidrottsgymnasium.