Torsviks avfalls- och sortergård på Betavägen, strax söder om Jönköping spärrades av under tisdagseftermiddagen. Vid halv fyratiden stötte renhållningsarbetaren Göran Johansson på ett granatfynd i containern med metallskrot.
- Jag såg att den låg i en kartong. När jag skulle skära upp kartongen låg det något tungt där i som var omlindat i emballage. Det visade sig vara en granat, den var 30 centimeter lång, säger Göran Johansson och visar med händerna.

Finns avsändaradress
Vem som lämnat granaten på sortergården vet man ännu inte, men på kartongen finns ett avsändarnamn med en komplett adress.
- Men det vet vi inte om det är den personen, säger Göran Johansson, som tillsammans med sin kollega Jimmy Lindström fick hänvisa bilister åt annat håll när de ville slänga avfall.
- Vi stänger vid sju, men nu har vi fått stänga tidigare. Jag vet inte när vi kan öppna igen, säger Göran Johansson, som faktiskt varit med om en liknande händelse förut.
- Ja, när jag arbetade inom "parken" hittade jag två stycken i Lillån i Huskvarna. Men den här granaten tänker jag inte röra något mer. Jag har gjort tillräckligt, säger han och skrattar.

"Vi släpper inte in några besökare"
Håkan Karlsson, enhetschef för sortergårdarna inom kommunen, säger att hela anläggningen är avstängd tills vidare.
- Vi har stängt av hela anläggningen och ringt polisen. De får avgöra vad som ska hända framöver. Vi släpper naturligtvis inte in några besökare efter det här.
- Förhoppningsvis är det inte någon klok person som slänger något sånt skarpt, säger Håkan Karlsson.
Polisen i Jönköping informerades om granatfyndet, och tog kontakt med ATS, Arméns taktiska stab i Stockholm.
- Det är sakunnig personal från Ing 2 i Eksjö som kommer dit, om det nu är skarpt eller falskt läge. Vi befattar oss inte med det eftersom det är militärens sak, säger Magnus Roman, medieinformatör hos polisen.
- Nu inväntar vi sprängmedelsexperter så får vi se vad som händer, säger Håkan Karlsson.
Senare på tisdagskvällen uppgav polisen att granaten visade sig vara en ofarlig övningsgranat som nu har omhändertagits.