Förbundskaptenen Pär Mårts har tydligt visat att Stefan Liv varit förstamålvakten i Tre Kronor under den gångna säsongen då förre HV-målvakten varit uttagen till samtliga landslagsturneringar under vintern. Men något spel i VM i Slovakien mellan 29 april till 15 maj blir det inte. Liv har tackat nej.
Efter att Stefan Liv blivit utslagen från KHL-slutspelet i månadsskiftet februari-mars med sitt Sibir Novosibirsk har Liv spenderat mesta av tiden efter Rysslandsäventyret hemma i Jönköping. Och tiden fram till världsmästerskapen är lång.

"Stefan var en av två som var givna"
- Jag har haft det lite på känn eftersom vi pratats vid tidigare om det här. Stefan var en av två som var givna. Nu är racet mer öppet, säger Pär Mårts till SVT.
Enligt Stefan Liv själv känner han sig sliten efter en lång säsong i Ryssland, säger han.
- Jag har inte energin, då tillför jag inget och jag vill heller inte vara borta mer från familjen mer än jag varit, säger Liv, som har spelat åtta världsmästerskap och har ett VM-guld från 2006 i Lettland, till Aftonbladet.
Sedan tidigare har även HV71:s lagkapten Johan Davidsson aviserat att hans knä sätter stopp för landslagsspel. Daniel Larsson, David Petrasek, Martin Thörnberg och Björn Melin är fortsatt VM-aktuella.