Vill du också bli au pair?
Au pair är franska och betyder "jämlik med" eller "i paritet med". Känner du dig, precis som Stina gjorde, sugen på livet som au pair efter gymnasiet?

 

Du kan uppfylla denna dröm på två olika sätt - genom en tryggare variant och en mer på-egen-hand variant.

Att ta hjälp av en förmedling ingår under kategorin tryggare och mer bekvämt och det finns ett flertal förmedlingar att välja på. Dessa hjälper dig, mot en avgift, med ansökan, matchningsprocessen och förberedelser inför avresan.

Om du känner dig aningen mer wild and crazy och kanske inte heller vill bli bunden till något är det bättre att du söker familj på egen hand. Du kan exempelvis registrera dig på www.aupairads.com där du kan hitta familjer från hela världen.


Au pair bloggar.
juliasofiadavidsson.webblogg.se Skriver om livet som au pair i New Orleans.


aupairparis.blogg.se/ 19-åriga Hanna skriver om barnpassning bland baguetter, fransmän och Eiffeltornet.


camillajacobson.blogg.se En blogg med mycket fina bilder och inspiration. Var au pair i Australien 2011.

Visst ville Stina börja plugga så småningom, men hon kände också att ryggsäcken med häftiga livserfarenheter skulle bli lite tyngre innan hon bänkade sig i ett klassrum ytterligare några år. Längtan efter USA och nya äventyr gjorde att hon bestämde sig ganska snabbt för åka dit igen, men nu som Au Pair. New York blev svaret, och några vanliga dagar finns inte längre i Stinas vokabulär.

Varierande dagar på andra sidan Atlanten
- Ingen dag är den andra lik. Jag tar hand om fyra barn, men eftersom att både mamman och den andra nannyn är hemma om dagarna så varierar uppgifterna väldigt mycket, säger Stina.
Stina börjar ofta dagen med ett träningspass, vid tvåtiden hämtar hon barnen och deras "playdates", som vi i Sverige skulle översätta till lekkamrater, från skolan. I det stora huset i Bronxville som Stina nu kallar för hem, kryllar det alltid av barn och dessa leker tills deras föräldrar kommer och hämtar dem.
- Jag har fått en egen bil också som jag skjutsar barnen till aktiviteter i, och jag går ofta ut och äter med familjen.
Så fort Stina får ledig tid åker hon in till NYC för att umgås med hennes nyfunna vänner. Tillsammans brukar de laga mat, gå på bio, festa och upptäcka varje vrå av Manhattan.


En modellande nanny
I början av det nya Au Pair-livet kom Stinas granne fram till henne och frågade om hon skulle vilja gå på en Lee jeans audition. Stina som sällan backar för nya utmaningar blev genast intresserad och idag går hon visningar och arbetar som modell för ett av världens mest kända jeansmärken.
- Det var verkligen något helt oväntat för mig, och det känns fortfarande helt overkligt men jag försöker att njuta av varje sekund.

 

 

 

 
 

 

 

Längtar hem till den ofriterade potatisen
Allt är inte frid och fröjd i "The land of opportunitets", och många gånger känner Stina en stark längtan efter den svenska maten.
- Potatis som inte är friterad kan jag sitta och drömma om" säger Stina med en suck.
- Men det jag saknar mest är självklart familjen och vännerna.
Något som gör hemlängtan lite lättare att hantera är alla de underbara personer som Stina har träffat och lärt känna under hela hennes resa.
- Jag har fått många vänner för livet här borta som förgyller min vardag.

En upplevelse som förändrar
Att åka iväg som Stina har gjort har påverkat henne positivt på många olika sätt.
- Bara att bo i en av världens största och häftigaste städer gör så att man verkligen inser att det finns så mycket mer att göra och se än att alltid stanna kvar i Jönköping.
Självförtroendet får definitivt ett lyft, speciellt de stunder hon sitter och kör bil mitt på Manhattan och klarar av att hitta överallt.
- Man får se och göra saker man aldrig hade gjort om man fortfarande befann sig i Sverige vilket självklart är väldigt utvecklande för ens personlighet.

Tipsar om att lämna den trygga vardagen
Stinas bästa tips till årets studenter är att våga lämna sina trygga liv bakom sig och ta chansen att uppleva någonting annat för ett år eller två. Framtidsvalen, det man vill studera och jobba med, kommer att kännas mycket lättare bland efter att man har sett sig omkring och på så sätt vet mer om sig själv.
- Jag tror även det är viktigt att inte ha för höga förväntningar - livet på en annan kontinenten är inte bättre eller sämre men i alla fall väldigt annorlunda vilket man måste vara beredd på. Det är i alla fall helt klart värt det.
I maj återvänder Stina till sin hemstad vid Vätterns södra spets men grämer sig inte så mycket över detta faktum.
- Jag har mycket planer och ser fram emot att få börja livet på riktigt!