För att fler ska få upp ögonen för triathlon har IK Hakarpspojkarna öppen träning varje onsdag under sommaren. Det äger rum på den permanenta triathlonbanan vid Axamobadet som stod klar för snart ett år sedan.
- Vi vill att folk ska komma hit och testa, förklarar Mikael Drott i IKHP:s triathlonsketion. Vi har 50-60 medlemmar, men vill bli fler. Vi vill framför allt ha hit ungdomar, det är de som saknas.


Deltagarna kastar sig i Axamosjön för att simma - det första momentet i triathlon.

Kortare variant
Varför ska man börja med triathlon?

- Det är en bra och omväxlande sport, eftersom man får träna tre olika saker. Att inte fler har börjat beror nog på att simningen avskräcker en del.
När Jnytt.se besökte Axamobadet hade 18 personer anmält sig. Beroende på ålder och erfarenhet valde de olika långa distanser. Men de som testar på för första gången får prova en kortare variant av de sträckor som körs i tävlingar. Det inleds med 350 meter simning som följs av en mils cykling innan det avslutas med tre kilometers löpning.


Mikael Drott har avverkat simningen och sätter sig i stället på cykeln i växelzonen.

"Får pumpa i ordentligt"
Lisa Fagerström testade på triathlon för andra gången.
- Jag fick nys om att detta var öppet för alla och tyckte det var värt att testa på. Det är slitigt men kul, säger Lisa, som har hållit på med landsvägscykel i många år.
- Jag gillar att löpträna och har bra kondition, men simningen är min svagaste gren.
Vad är tjusningen?
- Man får pumpa i ordentligt och får ta i så att man känner att man lever. Sedan är omväxlingen rolig. Jag tror att jag kommer att fortsätta med det här.


Cykling är det andra momentet i triathlon.

Löpning är det tredje och avslutande momentet. Efter det har man fullföljt en triathlon.