I söndags utförde Ungdomens Nykterhetsförbund, UNF, flertalet ölköpskontroller runt om i Jönköping och Huskvarna. Under tre timmar lyckades ungdomarna, som är mellan 13 och 17 år, få ut 18 liter folköl.
- Detta är tyvärr inte något förvånande och det är väldigt tråkigt att butiker vi har testat innan fortsätter att sälja ut alkohol till minderåriga, säger Marcus Artursson, distriktsordförande för UNF.
Medlemmarna i UNF begav sig ut till butiker runt om i kommunen. 15 olika sorters butiker prövades varav sex med svagt motstånd beviljade köpet av 3,5 procentig folköl. På knappt några timmar hade ungdomarna fått ihop 18 liter öl, uppger Artursson.

"Ingen förbättring"
- Vid vår förra kontroll fick vi ut 27 liter folköl på 45 butiker. Med dessa siffror kan vi konstatera att det tyvärr inte har blivit en förbättring, säger han.
- Det är fruktansvärt och dessutom olagligt. Det är väldigt tråkigt att många butiker inte kan hantera alkohol på rätt sätt. Med våra ölköpskontroller visar vi att butiker fortfarande inte kan ta sitt ansvar när det gäller försäljning av alkohol. Vi har gjort kontroller sedan 70-talet och kommer fortsätta med det.
Varför tror ni att det är så lätt för minderåriga att köpa alkohol?
- Jag tror det handlar om personalledningen. Cheferna i sig är inte tillräckligt tydliga för sina anställda gällande åldersgränsen för alkohol.

Har fått ta emot hot
Vid kontrollerna finns det med en myndig person som fungerar som vittne. När butikerna avslöjas med att sälja alkohol till minderåriga är reaktionerna skiftande.
- En del ser positivt på det och vill att vi ska föreläsa om alkohol, medan andra har reagerat aggressivt och förnekat att de gjort fel. Vi har även fått ta emot hot, säger Artursson.
Efter kontrollerna skickar UNF ett protokoll till kommunens tillståndsenhet, som har möjlighet att dra in alkoholtillstånden för de butiker som säljer till minderåriga.
UNF har en vision om att försäljningen av folköl ska flyttas till Systembolaget.
- Det är det vi jobbar för, i sådana fall är det färre som kan köpa öl. Vi arbetar för att höja åldersgränsen till 25 år, 20 år är en för låg ålder för att få köpa ut, menar Marcus Artursson.